Feluri principale

#Reteta bunicii de caltabos #cum se prepara caltabosul #caltabos

Reteta bunicii de caltabos pentru Craciun. Ce ingrediente trebuie sa adaugi pentru un gust desavarsit

Caltabosul reprezinta un preparat traditional care nu lipseste de pe mesele romanilor de sarbatori. In functie de zonele tarii, acesta are diferite retete, care mai de care mai gustoase. Iti spunem mai jos reteta bunicii de caltabos pentru Craciun. Te vei bucura de un preparat asa cum n-ai mai mancat demult.

 

Reteta bunicii de caltabos pentru Craciun

Ai nevoie de: un kilogram de carne de porc, doua, trei cepe, 500 de grame de organe (ficat, splina), 150 de grame de orez cu bob rotund, un morcov, sare, piper, ardei iute, coriandru, frunze de dafin, cimbru, telina/patrunjel, intestine.

Cum se prepara caltabosul: Splina si ficatul se spala foarte bine si se pun la fiert cu sare, frunze de dafin, boabe de piper. Dupa ce s-au fiert se lasa la racit, apoi se toaca. Ceapa tocata marunt se pune intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei si se lasa pana cand se inmoaie usor. Se adauga apoi orezul si 150 de ml de apa. Se lasa pe foc pana cand apa este absorbita, iar orezul este umflat. Carnea se toaca prin sita mare, se adauga apoi organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele (dupa gust) si se umple intestinul. Se leaga la capete, apoi se inteapa cu o scobitoare din loc in loc pentru a nu pocni cand este pus la fiert.

Caltabosul poate fi gatit atat fiert, cat si prajit, dar si la cuptor. Pentru reteta la cuptor se pune caltabosul intr-o tava alaturi de legume precum morcov, patrunjel, telina taiate felii, putina apa si putin ulei. Se lasa la cuptor 30 de minute, apoi se verifica cu o scobitoare. Atunci cand nu mai iese lichid deloc din el inseamna ca este gata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare