Reteta bunicii de caltabos pentru Craciun
Ai nevoie de: un kilogram de carne de porc, doua, trei cepe, 500 de grame de organe (ficat, splina), 150 de grame de orez cu bob rotund, un morcov, sare, piper, ardei iute, coriandru, frunze de dafin, cimbru, telina/patrunjel, intestine.
Cum se prepara caltabosul: Splina si ficatul se spala foarte bine si se pun la fiert cu sare, frunze de dafin, boabe de piper. Dupa ce s-au fiert se lasa la racit, apoi se toaca. Ceapa tocata marunt se pune intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei si se lasa pana cand se inmoaie usor. Se adauga apoi orezul si 150 de ml de apa. Se lasa pe foc pana cand apa este absorbita, iar orezul este umflat. Carnea se toaca prin sita mare, se adauga apoi organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele (dupa gust) si se umple intestinul. Se leaga la capete, apoi se inteapa cu o scobitoare din loc in loc pentru a nu pocni cand este pus la fiert.
Caltabosul poate fi gatit atat fiert, cat si prajit, dar si la cuptor. Pentru reteta la cuptor se pune caltabosul intr-o tava alaturi de legume precum morcov, patrunjel, telina taiate felii, putina apa si putin ulei. Se lasa la cuptor 30 de minute, apoi se verifica cu o scobitoare. Atunci cand nu mai iese lichid deloc din el inseamna ca este gata.