Retete

#oua vopsite cu legume #vopsirea oualor #oua paste

Gateste cu Oana: Cum sa vopsesti ouale de Paste cu fructe/legume naturale VIDEO

Vine Pastele si poate va ganditi sa vopstiti ouale si in alt mod decat cel clasic cu vopsea din comert. Va propun sa folositi oua albe de tara si sa le colorati cu sfecla rosie, varza rosie, coji de ceapa rosie, afine, turmeric si spanac/urzici.

Necesita ceva rabdare si efort, insa stati linsiti ca ouale fierte sunt foarte sanatoase chiar si pentru cei mici. Incercati sa cumparati oua cat mai albe, din piata (la supermarketuri nu prea gasiti).

PONT: folositi neaparat manusi de bucatarie la curatatul legumelor. Ceapa rosie, sfecla rosie si varza rosie pateaza!

Ingrediente:

  • cate 2 oua pentru fiecare culoare dorita
  • doi pumni de coji de ceapa rosie
  • 250 grame urzici/spanac (in video este spanac dar cu urzicile iese mai intensa cuoarea)
  • o sfecla rosie – pentru culoarea roz/rosiatic
  • o varza rosie mai mica (frunzele de la ea) – pentru albastru/ bleu/ violet
  • 30 g turmeric/cucuma – pentru culoarea galbena
  • o cana de cafea concentrata – pentru culoarea maronie
  • 1 litru de apa la fiecare culoare, dar trebuie sa acoperiti ouale si frunzele puse in cratita
  • 250 ml otet, o lingurita sau doua in fiecare borcan cu culoare
  • 250 – 500 g afine – pentru culoarea bleu gri
  • sare

 

Mod de preparare:

1. Spalati bine ouale cu un burete si detergent de vase, pentru a le degresa si a nu lasa nicio urma de mizerie. Lasati-le apoi la uscat pe un servet de bucatarie.

2. Pregatiti mai multe vase in care sa fierbeti, in functie de cate legume sau fructe aveti la dispozitie si cate un borcan curat pentru fiecare culoare pe care o doriti. La vopsitul natural cu cat sta mai mult oul in culoare cu atat capata o nuanta mai inchisa.

3. Presupunand ca incepeti cu sfecla rosie, taiati cubulete sfecla, asezati-o pe fundul vasului, adaugati ouale, apa si lasati-le la fiert circa 20 de minute pana da in clocot. Scoate-ti ouale din cratita cu grija, puneti-le intr-un bol/borcan si turnati apa fierbinte in care au fiert. Adaugati una-doua linguri de otet pentru intensificarea culorii. Faceti la fel si pentru spanac/urzici.

4. In cazul cepei si verzei rosii, puneti cojile/frunzele in cratita, ouale in oala sau inveliti-le in tifon (adaugati si frunzele de ceapa) si lasati-le sa fiarba. Repetati operatiunea de la punctul 3 cu pusul in borcan.

5. Daca vreti oua galbene, folositi o cratita/vas mai uzat, patat, si puneti apa si oul la fiert cu putina sare si apoi turnati si turmericul. Nefiind vorba de frunze care sa protejeze ouale se pot crapa.

6. Faceti o cafea concentrata si turnati-o fierbinte in borcan si adaugati oul/ouale.

7. Pentru vopsitul cu afine (cu cat mai multe, cu atat mai bine, doar ca sunt cam scumpe in acest sezon) folositi un bol cu apa cu sare si adaugati ouale si afinele. Fierbeti tot 20 de minute, dupa care lasati in borcan zeama si oul.

8. Lasati fiecare borcan cu ouale in el minim 30 de minute. Daca aveti rabdare le puteti lasa chiar mai mult, culoarea se intensifica.

9. Dupa ce le-ati scos pe un servetel si le-ati lasat la uscat, ouale pot fi unse cu slanina sau ulei de masline pentru luciu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea