Sfaturi culinare

#cum recunosti carnea alterata # carne alterata #cumparare carne

Tu stii cum sa recunosti carnurile alterate inainte de a le cumpara? Sfaturile specialistilor

Produsele alimentare alterate pot prezenta riscuri semnificative pentru sanatate, iar printre acestea, carnea alterata ocupa un loc important. In cadrul emisiunii iThink, Alexandru Ciric, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare, a oferit detalii esentiale despre cum putem identifica carnea alterata si care sunt riscurile asociate consumului acesteia.

Potrivit lui Alexandru Ciric, produsele din carne, in special cele care nu sunt procesate termic sau care sunt prelucrate in mod necorespunzator, prezinta un risc semnificativ pentru sanatate. De exemplu, pastele de mici sau carnea tocata achizitionate fara a cunoaste exact provenienta lor pot ascunde probleme de alterare. De asemenea, carnea procesata, cum ar fi cea feliata, prezinta riscuri daca este pastrata mai multe zile, deoarece poate fi susceptibila la contaminare bacteriana sau la alterari chimice, precum oxidarea grasimii.

Un alt aspect important evidentiat de Ciric este legat de temperatura. Carnea trebuie sa fie pastrata la o temperatura corespunzatoare, de aproximativ 2-5 grade Celsius, pentru a preveni alterarile si contaminarile. Atunci cand este expusa la temperaturi mai ridicate, carnea poate deveni susceptibila la formarea bacteriilor si la alterari chimice, ceea ce o face periculoasa pentru consum.

Un indiciu important pentru recunoasterea carnii alterate este modificarea gustului si a mirosului. Cand carnea devine acra sau prezinta un miros neobisnuit, este un semn clar ca nu mai trebuie consumata. Este vital sa fim atenti la aceste semne si sa nu consumam produse alimentare cu aspect sau miros suspect.

Iata ce a declarat Alexandru Chiric in cadrul emisiunii de la Antena 3 CNN:

“In primul rand produsele din carne. Carnea proaspata, nu procesata termic, este destul de riscanta. Tot ceea ce inseamna pasta de mici luata ca atare, fara sa stim exact provenienta ei, carne tocata pe care nu o vedem tocata in fata noastra, tot felul de bucatele de carne alese si condimentate, marinate, de foarte multe ori mascheaza o alterare. Acestea sunt principalele probleme.

Mergem mai departe si vorbim despre produsele din carne. Adica o carne procesata pe care am feliat-o, nu trebuie vanduta mai multe zile, pentru ca riscul de contaminare, contaminare incrucisata de la carnea proaspata cateodata, sau contaminare din spatiul respectiv, si chiar riscul de alterare chimica, de oxidare a grasimii, stiti ca grasimea in contact cu aerul oxideaza, rancezeste. In momentul in care rancezeste nu mai este sigura pentru consum.

Atunci cand produsul respectiv, un produs de carne, sta la o temperatura de 12-13 grade, in loc sa il tinem la 2-5 grade C, creste cantitatea de azot usor hidrolizata, adica se strica.

Lucrurile acestea ar trebui mai clar si mai des explicate si popularizate. Se stie fiecare, cand se duce la galantar, unde sa se uite si ce trebuie sa aleaga.

Pentru ca, de foarte multe ori, din pacate, omul alege pe baza pretului. Si lucrul acesta ne duce catre ”pieire”. Ne ducem catre pretul cel mai mic, producatorul este fortat sa diminueze pretul, este fortat pentru diminuarea pretului sa foloseasca un produs, o materie prima, de mai proasta calitate, sa falsifice, sa adauge apa sau chiar produse mult mai ieftine, colorant, aditiv, in asa fel incat sa simuleze cat mai bine un produs nefalsificat, pe care noi il consumam ulterior, ne pervertim gustul si ajungem sa cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui sa le consumam.

Trebuie sa ne uitam la un produs ca sa ne dam seama daca este usor sau greu alterabil, daca are data limita de consum, sau daca are best before. Adica poate fi consumat si dupa acea data.

Produsele usor alterabile, majoritatea cele vandute in piete, sunt de fapt o mare problema. O carne vanduta intr-un galantar in care nu se tine foarte mult cont de igiena, de contaminare incrucisata, de temperatura, poate deveni un risc foarte mare. De aceea este bine sa ne uitam de foarte multe ori de unde cumparam.

Au fost probleme chiar in pietele de retail unde investitia in aceste aspecte este mult, mult mai mare.

Atunci cand ne ducem in piete si vedem ca exista inclusiv carne tocata la raft, vedem ca avem la raft mici formati fara niciun fel de eticheta, ca ar putea fi acolo de o saptamana, iar micii sunt o problema pentru ca punem in ei usturoi, condimente, nu se mai simte gustul. O carne tocata o simti deja ca este acra, ca este neplacuta. Atunci cand o simtim un anume gust de acru, atunci nu mai trebuie consumata, aia este o carne veche”, potrivit antena3.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului