INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Retete

#preparat popular iranian #Zereshk ba morgh #Chef Matthew Ehsanmehr #Chefi la cutite #reteta

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr: Zereshk ba morgh - preparat popular iranian, cu un amestec perfect de arome si texturi, absolut delicios

Iata reteta savuroasa si usor de facut, in stilul original al lui chef Matthew Ehsanmehr, cu care a impresionat cei trei chefi bucatari celebri, in preselectiile pentru sezonul 11 al emisiunii Chefi la Cutite.

Felul de mancare pe care il propun este un preparat popular iranian, bogat in arome si gusturi savuroase, dar usor si rapid de preparat. Ingredientele se gasesc cu usurinta in orice magazin alimentar, iar reteta este suficienta pentru doua portii.

Ingrediente:

  • 2 cesti de orez basmati
  • 4 bucati de pulpa superioara de pui
  • 1 ceasca de agrise
  • ½ lingurita de sofran
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 2 cepe albe mari
  • 1 ardei gras
  • 1 lamaie
  • 6 catei de usturoi
  • sare, piper, zahar
  • 1 lingura de curcuma
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 lingurita de boia iute
  • 2 linguri de boia dulce
  • 3 bucati de cardamom verde
  • ¼ de ceasca de ulei
  • 500g de iaurt
  • 2 g de menta uscata
  • 2 castraveti

Mod de preparare:

1. Se pun doua oale cu apa la fiert, umplute doar cu 2/3 din volumul lor.

2. Se spala pulpele de pui si se sterg cu un prosop de hartie, apoi se pun intr-o tigaie fara ulei, pentru a da fata puiului (zeama care ramane in tigaie este un element important pentru sos, asa ca nu o aruncati). Puiul se pune in oala cu apa fiarta, impreuna cu o ceapa intreaga si jumatate din cantitatea de condimente: curcuma, boia iute si dulce, cardamom, usturoi, sare si piper. Se lasa la fiert timp de o ora si jumatate (daca aveti o oala sub presiune, este suficient 30 de minute).

3. Se spala orezul de doua-trei ori intr-un castron cu sare (prima data cand puneti orezul in castron, puneti si un pumn de sare grunjoasa; veti vedea ca apa se tulbura, asa ca amestecati incet pentru a nu rupe bobul de orez si astfel veti elimina tot praful de pe orez). Din acest motiv, orezul se spala de 2-3 ori, ca sa iasa sarea. Apoi se lasa in apa (cel mai indicat este sa lasati orezul in apa timp de 3-4 ore, dar - daca nu aveti timp, nu e nicio problema). Apoi se va scurge apa din bol si se pune orezul in oala cu apa fiarta, impreuna cu 2-3 linguri de ulei si 2-3 linguri de sare. Lasam la foc mediu.

4. Intre timp, va puteti ocupa de prepararea sosului, se foloseste tigaia de la primul pas, in care vom adauga ceapa si 2 catei de usturoi tocate marunt si se calesc pana iau culoarea aurie. Adaugam boia iute, boia dulce si scortisoara (calim condimentele pentru a-si intesifica savoarea) timp de 3 min. Apoi se adauga pasta de rosii si lasam la foc mare inca 3 min, adaugam zeama de la o lamaie si oprim. O sa aveti un sos cu textura densa.

5. Cand orezul este fiert in proportie de 85%, scurgeti-l printr-o sita fina sub jet de apa pentru a indeparta sarea de pe orez. Se adauga intr-o oala cu fund dublu (teflonata) o lingura de ulei. Dupa ce uleiul s-a incins, se pun bucati mici de lipie astfel incat sa acopere intregul fund al oalei. Se adauga orezul deasupra si se pune la foc foarte mic, acoperind capacul cu un prosop curat. Acest lucru ajuta la eliminarea excesului de umiditate din orez si la obtinerea unei fierberi uniforme, lasam pe foc timp de 20 de minute.

6. Dupa ce s-a fiert puiul, scoatem carnea din oala si o punem pe tigaie incinsa in care am prajit ceapa si usturoiul pentru sos. Prajim carnea pe fiecare parte pana se rumeneste frumos si se formeaza o crusta crocanta. Cand carnea este gata, o scoatem din tigaie si o punem pe un platou pentru a o lasa sa se odihneasca.

7. In paralel, pregatim o cratita mica, in care fierbem 3 linguri de apa. Lasam cratita la foc foarte mic si adaugam sofranul, lasandu-l sa infuzeze timp de 4-5 minute. Adaugam apoi untul si zaharul si amestecam bine pana se topesc si se incorporeaza cu sofranul.

8. Intr-un bol, amestecam iaurtul cu menta uscata, castravetele, un praf de sare si piper pentru a forma un sos cremos si parfumat.

9. Se serveste pe o farfurie mare intinsa, orezul il puteti pune in forma sau direct pe farfurie, langa care vom adauga puiul, peste care vom adauga sosul.

10. Intr-un castron mic separat, servim sosul de iaurt cu menta, care se poate turna peste pui sau orez, dupa gust.

Acest preparat iranian este delicios si plin de savoare, cu un amestec perfect de arome si texturi. Este usor de facut acasa si este potrivit pentru o masa de pranz sau cina cu prietenii si familia. Sper ca aceste instructiuni v-au fost utile si va doresc mult succes in prepararea acestui fel de mancare delicios. Pofta buna!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Chef Matthew Ehsanmehr

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea