Serialul "Bucatari celebri", initiat de Acasa.ro, isi doreste sa devina sursa ta de inspiratie pentru prepararea bunatatilor de sarbatori. In episodul de astazi, iti oferim o alternativa la carnea de porc, atat de consumata in acest sezon, si te ispitim cu un preparat pe baza de rata, preluat direct din bucataria celebrului si extravagantului Gordon Ramsay. Prepara cel mai delicios piept de rata caramelizat cu garnitura de fasole verde si alune!
Piept de rata caramelizat cu garnitura de fasole verde si alune
Ingrediente:
- 4 bucati piept de rata (175 g fiecare)
- 1/2 linguri de miere
- 2 linguri de sos de soia negru
- amestec cinci condimente chinezesti
- ulei de masline
- sare
- piper macinat
- 200 g fasole verde
- 85 g alune prajite si maruntite
- 100 ml ulei de alune
- 200 ml ulei de masline
- 100 ml otet de sherry
Mod de preparare:
Cresteaza pielea pieptului de rata in romburi. Asezoneaza bine carnea cu sare, piper si acopera suprafetele bucatilor cu amestecul din cinci arome chinezesti. Pune bucatile la prajit intr-o tigaie incinsa, cu pielea in jos, la foc mic. Las-o la prajit cam 8-10 minute. Apoi, da focul mai mare si lasa carnea pana pielea se face crocanta. Intoarce carnea pe partea cealalta si mai las-o la prajit cam 3-4 minute. Inainte ca rata sa fie prajita, toarna mierea si sosul de soia si lasa tigaia pe foc pana cand sosul format scade si carnea se caramelizeaza. Scoate carnea si imbrac-o in folie, timp de 5-10 minute.
Incepe sa prepari garnitura si salata. Pune fasolea la fiert si intre timp, prepara dressingul amestecand uleiul de masline, uleiul de alune si otetul. Scurge fasolea fiarta si toarna dressingul peste ea, apoi adauga alunele maruntite.
Asaza fasolea pe mijlocul unui platou si pune deasupra pieptul taiat felii. Prajeste cateva alune in sosul caramelizat ramas in tigaia in care ai preparat pieptul si asaza-le apoi pe deasupra carnii.
Cine este Gordon Ramsay?
Gordon Ramsay este un bucatar britanic, de origine scotiana, devenit celebru nu doar pentru retetele sale spectaculoase, ci si pentru temperamentul sau coleric si implicarea in diverse proiecte umanitare si emisiuni de televiziune speciale: "Gordon's Great Escape", "The F Word Gordon Ramsay: Cookalong Live", "Ramsay's Kitchen Nightmares". Detine restaurante in sapte tari, are 13 stele Michelin si a scris peste 20 de carti de bucate.
Sursa foto: oinetcafe.hu