De aceea, iti oferim 3 idei de retete delicioase pe care le poti pregati in timpul weekendului, astfel incat sa le oferi celor dragi tie un rasfat culinar.
1. Focaccia
Daca ai chef de framantat si de copt, focaccia este o varianta rapida, usor de preparat si extrem de gustoasa. Asa cum temperatura pizza la cuptorul electric e ceva de care trebuie sa se tina cont pentru a avea un blat pufos si, atunci cand faci focaccia, este esential sa acorzi importanta procesului de coacere.
Pentru aceasta, ai nevoie de:
- 500 de grame de faina;
- 25 de grame de drojdie proaspata;
- 350-400 de ml de apa;
- 40 de ml de ulei de masline;
- 1 lingurita de zahar;
- 1 lingurita de sare.
Mai intai, amesteca drojdia cu zaharul pana ai o compozitie lichida. Incalzeste apa, dar nu o fierbe, apoi adauga 2-3 linguri de apa calda peste amestec si o lingura de faina, omogenizand compozitia.
Pune faina intr-un bol si, in mijlocul ei, adauga compozitia obtinuta. Dupa 10 minute, adauga treptat apa calda, jumatate din cantitatea de ulei si sarea. Amesteca bine ingredientele si intinde apoi aluatul obtinut intr-o tava de copt unsa in prealabil cu ulei de masline. Acopera tava cu un prosop si lasa la dospit aluatul pentru 40 de minute.
In timp ce preincalzesti cuptorul, unge-ti mainile cu ulei de masline si fa gropite in aluat, apoi presara crengute de rozmarin si sare. Ca topping, poti sa mai adaugi rosii cherry, masline si nu numai. Coace focaccia timp de 15-20 de minute, la 220 de grade Celsius, apoi bucura-te de gustul ei si de textura sa pufoasa si aerata.
2. Paste cu gorgonzola si dovlecei
Cu totii stim ca pastele sunt adorate atat de catre cei mici, cat si de catre cei mari. Asadar, weekendul poate fi momentul potrivit pentru a pregati niste paste delicioase.
Pentru acestea, ai nevoie de:
- 500 de grame de penne;
- 200 de grame de gorgonzola;
- 200 ml de smantana de gatit;
- un dovlecel;
- parmezan;
- sare si piper alb.
Se pun pastele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj. Intre timp, se taie rondele un dovlecel si se pune la prajit in cateva picaturi de ulei de masline. Separat, cand pastele sunt aproape gata, se pune pe foc smantana de gatit impreuna cu bucatile de gorgonzola. Se adauga pastele, se amesteca pana se topeste branza si se asezoneaza cu sare si piper alb. La final, se adauga feliile de dovlecel si pastele se servesc cu parmezan din belsug.
3. Ciocolata de casa
Nu in ultimul rand, rasfatul culinar din weekend presupune, evident, si sa te bucuri de gustul unui desert preparat in casa. Ciocolata de casa este usor de facut, necesita putine ingrediente si este gata foarte repede.
Ai nevoie de:
- 500 de grame de lapte praf;
- 250 de grame de zahar;
- 1 pachet de unt;
- 250 de ml de apa;
- 2 linguri de cacao;
- esenta de vanilie/de rom/de migdale (optional).
Intr-o oala, pune zaharul si apa la fiert la foc mic. Lasa-le sa fiarba si amesteca din cand in cand pana se topeste zaharul. In timp ce fierb, cerne laptele praf si lingurile de cacao, apoi amesteca. Dupa ce zaharul s-a topit si apa a fiert, opreste focul, adauga untul taiat cubulete si esenta preferata, apoi amesteca incontinuu, pana se omogenizeaza compozitia. Toarna siropul de zahar peste laptele praf combinat cu lingurile de cacao si, din nou, amesteca energic, astfel incat sa nu se intareasca compozitia. Pune compozitia intr-o tava tapetata cu folie alimentara si lasa compozitia intr-un loc racoros, pentru macar 3-4 ore.
Dupa ce ciocolata s-a intarit, poti sa o tai si sa te bucuri de gustul ei alaturi de cei dragi. Fara indoiala ca, pentru cei mici mai ales, va fi un adevarat deliciu.
Asadar, rasfata-ti familia in weekend cu aceste trei retete simple, pentru care nu vei avea nevoie de multe ingrediente si nici nu iti vei petrece toata ziua in bucatarie pentru a le prepara. De asemenea, ii poti implica si pe copii in acest proces; cu siguranta, va fi distractiv pentru ei si veti crea amintiri de neuitat.
FOTO: pexels.com
Advertorial