Clientii sunt instruiti sa suga pietricelele mici pentru a se bucura de gustul bogat si picant al preparatului, care a aparut in provincia chineza Hubei.
Li se cere sa suga aromele si apoi sa scuipe pietrele - de aici si numele preparatului, suodiu, care inseamna „a suge si a elimina”.
Videoclipuri cu utilizatori de internet care incearca suodiu au aparut pe toate platformele de socializare in ultima saptamana.
Acestea arata si modul in care comerciantii de pe strada pregatesc acest preparat neobisnuit. Comerciantii toarna ulei de chili peste pietrele care palpaie pe un gratar de tip teppanyaki, presara sos de usturoi peste ele, apoi le prajesc intr-un amestec de catei de usturoi si ardei taiati cubulete, scrie cnn.com.
Pe masura ce pregatesc ingredientele, bucatarii descriu adesea fiecare miscare in versuri, conform videoclipurilor de pe Xiaohongshu, echivalentul chinezesc al Instagramului.
„O portie de condimente da viata pasiunii”, a spus bucatarul intr-un videoclip, adaugand ca preparatul este la fel de popular ca si alcoolul.
Clientilor li se servesc apoi pietrele aromate in cutii de marimea palmei. Fiecare portie costa aproximativ 16 yuani (2,30 dolari americani), conform videoclipului.
„Trebuie sa va dau inapoi pietricelele dupa ce le termin?” a intrebat un client in acelasi clip.
„Luati-le acasa ca suvenir”, a replicat bucatarul.
Se crede ca suodiu dateaza de sute de ani. Acesta a fost transmis din generatie in generatie de catre marinari prin istoria orala, conform unui raport al presei locale.
In vechime, marinarii puteau ramane blocati in mijlocul unui rau si ramaneau fara hrana in timp ce livrau bunuri.
Pentru a „gasi fericirea in amaraciune”, conform raportului, acestia cautau pietre pentru a gati alaturi de alte condimente si a obtine astfel un preparat.
FOTO: scmp.com