Feluri principale

#reteta placinta #placinta cu mere #placinta

Reteta pentru placinta cu mere, branza si cartofi

Este sezonul merelor, iar o reteta pe care merita sa o incerci este placinta cu mere, branza si cartofi. Chiar daca placinta contine si mere, este o reteta sarata, perfecta pentru un pranz in familie.

Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de:

  • 30 g de unt sarat
  • 1 lingura de ulei vegetal
  • 2 cepe mari, taiate in jumatate si feliate fin
  • ½ legatura de cimbru, frunzele culese
  • 30 g de faina simpla
  • 500 ml de bulion de legume
  • 1 lingura de mustar integral
  • 1 lingura de otet de vin alb
  • 450 g cartofi, taiati in bucati de 2-3 cm
  • 3 mere, decojite, curatate de coaja si taiate in bucati de 1-2 cm
  • 150 g de branza Cheddar, rasa

Pentru aluat

  • 300 g de faina simpla
  • 70 g de branza Cheddar, rasa
  • 150 g de unt rece, taiat in cuburi
  • 1 ou batut

Pentru inceput, trebuie sa prepari aluatul. Toarna faina, branza si un varf de cutit de sare intr-un castron mare si amesteca. Adauga untul si freca totul cu varful degetelor pana cand amestecul seamana cu pesmetul. Adauga 4-5 linguri de apa rece si framanta pana ce obtii un aluat omogen. Lasa la rece timp de 30 de minute.

Pentru a face umplutura, topeste untul intr-o cratita medie, la foc mediu, apoi adaugati uleiul si ceapa. Mai tine totul pe foc 10-15 minute pana cand se caramelizeaza ceapa. Adauga cimbrul, iar dupa un 1 minut adauga faina amesteca pana la incorporare. Adauga treptat bulionul, iar dupa ce compozitia ajunge la firbere, mai lasa la foc 10 minute, amestecand din cand in cand. Adauga mustarul si otetul spre sfarsitul timpului de gatire.

Intre timp, pune cartofii intr-o cratita mare cu apa rece, adu-i la fierbere, apoi mai lasa-i 4-5 minute pe foc. Scurge-i bine de apa, apoi amesteca-i in sos. Adauga merele, cascavalul si sare dupa gust, si amesteca din nou. Incalzeste cuptorul la 200 de grade celsius.

Toarna umplutura intr-o tava de copt ovala de 28 cm. In timp ce compozitia se raceste, intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina pana la grosimea unei monede. Taie in fasii de aproximativ 1 cm latime. Asaza jumatate din fasii pe orizontala, lasand un spatiu de cativa milimetri intre ele, apoi, una cate una, intinde pe verticala restul fasiilor, folosind tehnica "peste si sub", distantandu-le, de asemenea, cu cativa milimetri. Aranjeaza deasupra peste compozitie, apoi unge-l cu oul batut.

Coace placinta timp de 50 de minute, cu atentie - poate fi nevoie sa acoperi partea de sus cu folie de aluminiu daca incepe sa se rumeneasca prea repede.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare