Feluri principale

# preparare zacusca #zacusca de vinete #zacusca

Cum sa prepari cea mai buna zacusca de vinete

Zacusca este un preparat traditional romanesc, savuros si aromat, care aduce in farfurie aroma toamnei si bogatia gradinilor. Printre diferitele variante de zacusca, cea din vinete este cu siguranta una dintre cele mai indragite si apreciate pentru gustul sau desavarsit. Daca vrei sa cuceresti papilele gustative ale familiei si invitatilor cu cea mai buna zacusca de vinete, urmeaza acesti pasi simpli si vei obtine un preparat cu adevarat delicios.

 

Ingrediente:

  • 2 kg de vinete coapte
  • 1 kg de ardei copti (dulci sau kapia)
  • 500 g de ceapa
  • 500 g de rosii bine coapte sau suc de rosii
  • 150 ml ulei vegetal
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 lingura de pasta de tomate
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: 1 lingurita de zahar pentru a reduce aciditatea rosiilor

Cum se prepara:

Alege vinetele cu coaja neteda si taiate bucati de aproximativ 2-3 cm grosime. Pune-le pe gratar sau intr-o tava in cuptorul preincalzit la 200°C si lasa-le sa se coaca pana cand coaja devine neagra si vinetele devin moi la atingere. Acelasi procedeu se aplica si pentru ardei. Dupa coacere, inchide vinetele intr-o punga de plastic pentru cateva minute pentru a le usura curatarea.

Dupa ce s-au racit suficient, indeparteaza coaja negricioasa a vinetelor si a ardeilor si scoate semintele din ardei. Taie-le bucatele si paseaza-le cu un blender sau un robot de bucatarie pana obtii o pasta fina.

Toaca ceapa marunt si caleste-o in uleiul incins pana devine aurie si sticloasa.

Adauga pastele de tomate si amesteca bine pentru a le integra cu ceapa calita.

Pune pasta de vinete si ardei peste ceapa si amesteca totul bine. Fierbe-le impreuna la foc mediu, amestecand din cand in cand, pentru a evita arderea.

Daca folosesti rosii proaspete, paseaza-le sau taie-le cubulete mici si adauga-le in tigaie. Daca preferi sa folosesti suc de rosii, toarna-l peste compozitia din tigaie.

Adauga sare si piper dupa gust, iar daca simti ca zacusca este prea acida, poti adauga o lingurita de zahar pentru a echilibra gustul.

Lasa zacusca sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 2-3 ore, amestecand ocazional, pana obtii o consistenta densa, iar uleiul incepe sa se desprinda deasupra.

Toca cateii de usturoi marunt si adauga-i in zacusca fierbinte. Lasa zacusca sa fiarba inca 5-10 minute pentru a permite aromei de usturoi sa se integreze.

Sterilizeaza borcanele si capacele in prealabil si umple-le cu zacusca fierbinte. Inchide-le ermetic si aseaza-le cu gura in jos pana se racesc complet.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare