Ingrediente:
- 2 kg de vinete coapte
- 1 kg de ardei copti (dulci sau kapia)
- 500 g de ceapa
- 500 g de rosii bine coapte sau suc de rosii
- 150 ml ulei vegetal
- 4-5 catei de usturoi
- 1 lingura de pasta de tomate
- Sare si piper dupa gust
- Optional: 1 lingurita de zahar pentru a reduce aciditatea rosiilor
Cum se prepara:
Alege vinetele cu coaja neteda si taiate bucati de aproximativ 2-3 cm grosime. Pune-le pe gratar sau intr-o tava in cuptorul preincalzit la 200°C si lasa-le sa se coaca pana cand coaja devine neagra si vinetele devin moi la atingere. Acelasi procedeu se aplica si pentru ardei. Dupa coacere, inchide vinetele intr-o punga de plastic pentru cateva minute pentru a le usura curatarea.
Dupa ce s-au racit suficient, indeparteaza coaja negricioasa a vinetelor si a ardeilor si scoate semintele din ardei. Taie-le bucatele si paseaza-le cu un blender sau un robot de bucatarie pana obtii o pasta fina.
Toaca ceapa marunt si caleste-o in uleiul incins pana devine aurie si sticloasa.
Adauga pastele de tomate si amesteca bine pentru a le integra cu ceapa calita.
Pune pasta de vinete si ardei peste ceapa si amesteca totul bine. Fierbe-le impreuna la foc mediu, amestecand din cand in cand, pentru a evita arderea.
Daca folosesti rosii proaspete, paseaza-le sau taie-le cubulete mici si adauga-le in tigaie. Daca preferi sa folosesti suc de rosii, toarna-l peste compozitia din tigaie.
Adauga sare si piper dupa gust, iar daca simti ca zacusca este prea acida, poti adauga o lingurita de zahar pentru a echilibra gustul.
Lasa zacusca sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 2-3 ore, amestecand ocazional, pana obtii o consistenta densa, iar uleiul incepe sa se desprinda deasupra.
Toca cateii de usturoi marunt si adauga-i in zacusca fierbinte. Lasa zacusca sa fiarba inca 5-10 minute pentru a permite aromei de usturoi sa se integreze.
Sterilizeaza borcanele si capacele in prealabil si umple-le cu zacusca fierbinte. Inchide-le ermetic si aseaza-le cu gura in jos pana se racesc complet.