Feluri principale

#piure #cartofi #garnitura

Cum sa faci cel mai bun piure de cartofi

Piureul de cartofi reprezinta una dintre cele mai cunoscute si mai iubite garnituri pentru felurile principale. Desi pare usor de facut, un piure reusit necesita atentie fata de cateva detalii, esentiale pentru a obtine o compozitie finala gustoasa si aspectoasa.

Iata in continuare o reteta pentru cel mai bun piure:
 

Ingrediente de care ai nevoie pentru piure de cartofi
 

  • 6 Cartofi
  • ½ Lingura sare
  • 2 Lingurite de unt nesarat
  • ½ Cana de lapte dulce, cald
  • 4 Lingurite de smantana
  • Sare si piper dupa gust
  • (Ingrediente optionale: 1 cana de arpagic proaspat, taiat; 4 bucati de pastarnac, taiat bucati; 1 catel de usturoi, decojit si tocat, 1 cana de parmezan)
     

Cum se prepara piureul de cartofi
 

Pentru piure, este bine sa folosesti cartofi care nu absorb foarte multa apa. Un tip de cartof recomandat pentru pieure este Yukon Gold. Rezultatul final nu trebuie sa fie unul plin de cocoloase, cleios, uscat sau vascos.

Cartofii se spala bine si se decojesc usor. Se spala din nou, pentru a ramane impuritati pe suprafata lor. Pentru a se patrunde mai usor, cartofii pot fi taiati in cuburi mari. Apoi se pun intr-o oala inalta. Peste cartofi se toarna apa rece, pana cand aceasta acopera cartofii. Se adauga sarea si se pun la fiert. Apa se aduce la punctul de fierbere. Cartofi se incearca folosind o furculita, astfel incat sa poata fi intepati cu usurinta, dar sa fie inca fermi, nu pastosi.

Apa se strecoara, pentru a ramane numai cartofii. Acestia se pun inapoi in oala din care a fost scoasa apa. Caldura recipientului ajuta la pastrarea consistentei cartofilor. Cat sunt inca fierbinti, peste ei se adauga smantana si untul, astfel incat acestea sa se topeasca si sa poata fi omogenizate in cartofi. Se toarna putin cate putin lapte cald, amestecand cartofii pentru a-i omogeniza. Laptele, impreuna cu untul si smantana trebuie sa inmoaie cartofii zdrobiti, pana cand acestia devin o pasta ferma si neteda, care nu se scurge de pe lingura. Se adauga sare si piper dupa gust.

Piureul poate fi aromatizat cu diverse ingrediente: parmezan, arpagic, usturoi, pastarnac etc.
 

Cum se serveste piureul de cartofi
 

Piureul se serveste imediat, fierbinte. Se foloseste pe post de garnitura pentru diverse mancaruri: miel la tava, friptura la ceaun, pui pane, friptura de miel , pui la gratar etc.

Sursa foto : ninjabread.files.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare