Feluri principale

#consum ciuperci #nutritionisti #ciuperci #post

Ciupercile, legumele ideale in timpul postului

Ciupercile sunt legumele pe care multe persoane le folosesc in timpul postului pentru a inlocui carnea. Asta, deoarece, au un gust bogat si apetisant si, asemeni carnii, dau savoare preparatelor.

Avantajul ciupercilor este faptul ca le gasim in magazine tot timpul anului. Iar cele sezoniere se gasesc congelate. Prin urmare pot fi usor incorporate in meniul zilnic si au numeroase beneficii, sustine Mihaela Bilic, care vine si cu idei si sfaturi de gatire a acestora, astfel inca sa-ti fie mai usor sa le integrezi in alimentatie.

“Ciuperca, o leguma cu gust de pui

Desi contin doar 2% proteine, multa lume considera ciupercile o alternativa pentru carne, mai ales in timpul postului. Fie ca sunt cultivate sau culese din padure, ciupercile dau savoare si consistenta in orice fel de mancare- de la paste si orez, pana la salate si sosuri.

Nu trebuie sa mai tinem cont de sezon, gasim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele salbatice putem apela si la varianta congelata. Desi varietatea “champignon de Paris” este cea mai consumata, nu uitati de galbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase!

Ce trebuie sa stim despre ciuperci? Ca se comporta ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul in care sunt gatite. Sfat practic: curatati ciupercile cu un burete sau o perie si spalati-le rapid sub jet de apa. Pentru ciupercile de Paris este suficient sa indepartati pielita de pe palarie cu ajutorul unui cutit ascutit.

Cat despre gatit, ideal este sa le rumeniti fara ulei intr-o tigaie bine incinsa, pret de cateva minute, ca sa prinda gust. Puteti adauga apoi ulei sau unt, grasimea face posibila reactia Maillard si aparitia gustului umami (adica delicios) specific ciupercilor.

Nu prelungiti excesiv timpul de gatit, ciupercile pot fi consumate si crude, deci e de preferat sa fie semi-gatite decat gatite excesiv si uscate.

Puneti sare peste ciuperci de la inceputul gatitului, sarea are capacitatea sa scoata apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumatate din cantitatea de apa din structura lor, iar gustul se va intensifica!

Exista 1001 feluri de mancare care contin ciuperci, am sa enumar doar cateva dintre ele, ca sa va fac pofta si sa va apucati de gatit:

-Ciuperci umplute cu cascaval, branza de burduf, ficatei sau ierburi aromate si usturoi

-Supa crema de ciuperci cu crutoane rumenite, trase in unt

-Rizotto sau paste/ rigatoni cu ciuperci smantana si parmezan

-Oua ochiuri cu costita afumata/ carnati si ciuperci

-Tocanita de ciuperci cu marar si mamaliga

-Tarta/ pizza cu ciuperci, bacon si ardei gras

-Ciuperci la tigaie ca si garnitura pentru carne, peste sau pui

-Ciuperci tempura rumenite in crusta crocanta…in loc de snitel”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului