Ingrediente
Pentru aluat:
- 500 g cartofi
- 500 g faina
- 1 ou
- 1 lingurita sare
Pentru umplutura:
- 300 g prune
- Zahar brun
- Scortisoara macinata
Pentru pesmet:
- Pesmet
- Zahar brun
- Scortisoara macinata
- Zahar vanilinat
Cum se prepara galustele cu prune
Spala bine cartofii si pune-i la fier in apa cu sare pana devin moi. Poti verifica cu o furculita daca sunt bine gatiti.
Dupa ce s-au racit putin, curata-i de coaja si paseaza cartofii fierti intr-un castron pana obtii un piure fin. Adauga faina in piureul de cartofi treptat si amesteca bine pana se omogenizeaza. Adauga si oul si sare si continua sa amesteci pana obtii un aluat moale si putin lipicios.
Taie prunele in jumatati si scoate-le samburele. Umple-le apoi cu zahar si scortisoara si uneste-le pentru a obtine din nou o pruna intreaga.
Imparte aluatul obtinut in bile egale. Inveleste fiecare pruna umpluta cu zahar si scortisoara in aluat si formeaza o bila. Inchide galustele cu grija, astfel incat prunele sa fie complet acoperite si sa formezi galuste rotunde si frumoase. Procedeaza la fel pana termini aluatul.
Intr-o oala cu apa care clocoteste, adauga galustele pe rand. Lasa-le sa fiarba timp de 20-25 de minute, sau pana cand se ridica la suprafata. Acela este momentul in care aluatul este gata.
In timp ce galustele fierb, prepara pesmetul. Intr-o tigaie adauga pesmetul si prajeste-l amestecand bine pana cand prinde o culoare aurie. Stinge focul si adauga scortisoara dupa gust, si zahar vanilinat. Amesteca bine si muta pesmetul intr-un castron. In acest moment adauga zahar brun, dupa gust.
Cand galustele s-au fiert, tavaleste-le bine prin pesmetul obtinut. Adauga-le pe un platou si toarna pesmetul ramas peste acestea. Se pot servi atat reci cat si calde.