Deserturi

# reteta galuste cu prune #galuste cu prune #galuste

Cum sa prepari gamboti, celebrele galuste cu prune. Reteta bunicii

Galustele cu prune, cunoscute si sub denumirea de "gamboti", sunt un desert traditional indragit si delicios, care aduce aminte de gusturile autentice ale bucatariei romanesti. Reteta specifica foloseste un aluat special, in care cartofii joaca un rol esential, oferind galustelor o textura moale si pufoasa. Umplute cu prune dulci si arome invaluite de scortisoara, aceste delicii cu siguranta te vor cuceri cu gustul lor nostalgic. Iar pesmetul aromat le dau textura si savoarea delicioasa pe care o cunosti din copilarie. Iata o reteta de galuste cu prune, in stilul autentic al bunicii.

 

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g cartofi
  • 500 g faina
  • 1 ou
  • 1 lingurita sare

Pentru umplutura:

  • 300 g prune
  • Zahar brun
  • Scortisoara macinata

Pentru pesmet:

  • Pesmet
  • Zahar brun
  • Scortisoara macinata
  • Zahar vanilinat

Cum se prepara galustele cu prune

Spala bine cartofii si pune-i la fier in apa cu sare pana devin moi. Poti verifica cu o furculita daca sunt bine gatiti.

Dupa ce s-au racit putin, curata-i de coaja si paseaza cartofii fierti intr-un castron pana obtii un piure fin. Adauga faina in piureul de cartofi treptat si amesteca bine pana se omogenizeaza. Adauga si oul si sare si continua sa amesteci pana obtii un aluat moale si putin lipicios.

Taie prunele in jumatati si scoate-le samburele. Umple-le apoi cu zahar si scortisoara si uneste-le pentru a obtine din nou o pruna intreaga. 

Imparte aluatul obtinut in bile egale. Inveleste fiecare pruna umpluta cu zahar si scortisoara in aluat si formeaza o bila. Inchide galustele cu grija, astfel incat prunele sa fie complet acoperite si sa formezi galuste rotunde si frumoase. Procedeaza la fel pana termini aluatul.

Intr-o oala cu apa care clocoteste, adauga galustele pe rand. Lasa-le sa fiarba timp de 20-25 de minute, sau pana cand se ridica la suprafata. Acela este momentul in care aluatul este gata.

 In timp ce galustele fierb, prepara pesmetul. Intr-o tigaie adauga pesmetul si prajeste-l amestecand bine pana cand prinde o culoare aurie. Stinge focul si adauga scortisoara dupa gust, si zahar vanilinat. Amesteca bine si muta pesmetul intr-un castron. In acest moment adauga zahar brun, dupa gust.

Cand galustele s-au fiert, tavaleste-le bine prin pesmetul obtinut. Adauga-le pe un platou si toarna pesmetul ramas peste acestea. Se pot servi atat reci cat si calde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului