Sfaturi culinare

#preparate la gratar #cancer # risc cancer

Preparatele la gratar si riscul de cancer: Cum sa te protejezi

Cand vine vorba de cele mai bune petreceri, dar si de clipele petrecute impreuna cu familia, intr-un weekend relaxant, atunci preparatele la gratar sunt nelipsite. Mirosul imbietor al carnii si legumelor fripte si gustul acestora, mai ales daca sunt si afumate, sunt de-a dreptul tentante. Cu toate acestea, este important sa fii constient de impactul pe care preparatele la gratar il pot avea asupra sanatatii tale.

 

Desi gratarul este o modalitate populara de preparare a alimentelor, exista cercetari care sugereaza ca aceasta metoda poate creste riscul de cancer.

Unul dintre factorii critici in aceasta ecuatie este formarea substantelor chimice nocive in timpul procesului de gatire la temperaturi ridicate. Atunci cand carnea, pestele sau alte alimente sunt expuse la flacari deschise sau la suprafete foarte fierbinti, pot aparea doua tipuri de substante nocive: amina heterociclica (HCA) si hidrocarburi policiclice aromatice (HPA). Aceste substante se formeaza atunci cand grasimea si sucul din alimente cad pe carbunii incinsi sau pe suprafetele fierbinti, generand fum care patrunde in preparate.

Studiile au legat consumul crescut de carne gatita la gratar de un risc crescut de cancer, in special de cancer colorectal si de cancerul stomacal. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la placerile gratarului. Exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a reduce potentialul periculos:

  1. Marineaza carnea - Inainte de a gati la gratar, poti marina carnea intr-o combinatie de ulei, otet, ierburi si mirodenii. Aceasta poate ajuta la reducerea formarii HCA in timpul gatitului.
  2. Evitara flacarile deschise - In timp ce flacarile deschise pot da un gust afumat, ele pot si sa genereze substante nocive. Incearca sa ajustezi inaltimea gratarului sau sa gatesti la o distanta mai mare de flacari pentru a minimiza acest efect.
  3. Foloseste folie de aluminiu - Impachetarea alimentelor in folie de aluminiu poate reduce expunerea acestora la flacari directe si poate preveni formarea HCA.
  4. Alege o carne slaba - Carnea slaba genereaza mai putina grasime care sa picure pe carbuni si sa produca fum. Acest lucru poate reduce formarea de substante nocive.
  5. Curata gratarul - Asigura-te ca gratarul este curat inainte de a incepe gatitul. Reziduurile de grasime si alimente arse pot contribui la formarea substantelor chimice daunatoare.

Este important sa ai in vedere faptul ca gratarul nu este singura modalitate de a gati care implica riscul de a dezvolta anumite substante nocive. Prajirea si coacerea excesiva pot, de asemenea, sa genereze HCA si HPA. Cheia consta in echilibru si in a alege modalitati mai sanatoase de gatire, precum fierberea, aburirea sau utilizarea cuptorului cu microunde.

Pentru a reduce riscul de cancer, in special atunci cand vine vorba de gratar, este important sa ai in vedere aceste sfaturi si sa gatesti cu intelepciune. Poti sa continui sa te bucuri de mesele la gratar, dar cu o abordare mai constienta asupra modului in care gatesti si consumi alimentele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului