"Cea mai buna cale a fost crearea unei rase noi de capre prin incrucisare, utilizand caprele din rasa locala, care nu sunt productive dar confera o rezistenta si o adaptabilitate buna la conditiile de mediu din Romania, si o rasa perfectionata pentru productia de carne. Ne-am informat si am ales o rasa din import care are o carne de o calitate foarte buna: Boer, din Republica Sud-Africana, pe care noi am adus-o, de fapt, din Anglia", a declarat Radu Raducu, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru cresterea ovinelor si caprinelor Constanta.
Dupa incrucisari repetate intre tapii africani si caprele autohtone, dupa mai multe generatii de metisi cu diferite cote de participare, cercetatorii se lauda acum cu 200 de exemplare selectate din noua rasa, pe care au numit-o Bocarp. Acestea sunt exemplarelele pe care se lucreaza pentru a produce o noua rasa, rasa pura. Pana la omologarea efectiva a rasei Bocarp ar mai putea trece 10-13 ani. Cercetatorii trebuie sa selecteze in continuare exemplare si sa produca noi si noi generatii pana la rasa pura. Momentan carnea nu poate fi gasita in magazine si restaurante.
Bocarp, rasa creata pentru carne de cercetatorii dobrogeni, prin incrucisarea tapului african cu capra autohtona, ar putea deveni o alternativa mai ieftina, mai savuroasa si mai sanatoasa pentru romani. Asta sustin la unison nutritionistii si bucatarii.
Cum a aparut aceasta idee? Directorul institutiei a explicat ca ideea le-a venit cumva impusa de piata, de interesul economic din acest sector de activitate.
"Specia caprina in Romania a avut o cadere foarte mare dupa 1990. Acum s-a revigorat, dar nu sunt de buna calitate (...). Fiindca de obicei capra era numita vaca saracului, ne-am gandit ca, odata cu cerinta mai mare de pe pe piata, sa realizam o rasa de caprine cu o productie de carne superioara raselor existente. E un lucru bun si pentru noi, ca cercetare, si pentru tara, si pentru crescatori", a mai spus Radu Raducu, directorul institutului de cercetare.