Sfaturi culinare

#de ce se zahariseste mierea # zaharisire miere #miere

De ce se zahariseste mierea

Mierea, primul indulcitor natural cunoscut de oameni, este apreciata pentru gustul sau dulce si beneficiile sale pentru sanatate. Cu toate acestea, un fenomen des intalnit, care naste numeroase intrebari, este zaharisirea mierii.

De ce se intampla acest lucru si ce inseamna zaharisirea pentru calitatea mierii? Este sau nu este un lucru bun cand mierea se zahariseste? Iata ce trebuie sa stii despre zaharisirea mierii.

De ce se zahariseste mierea?

Zaharisirea mierii este procesul natural prin care mierea trece de la starea sa lichida initiala la o stare mai solida sau cristalizata. Aceasta se manifesta prin formarea de cristale de zahar in miere, ceea ce face ca aceasta sa devina mai groasa si mai dificil de turnat sau de folosit.

Zaharisirea mierii este un fenomen natural si inevitabil. Exista mai multi factori care contribuie la acest proces:

  1. Continutul de zahar. Mierea contine in mod natural zahar, in special glucoza si fructoza. Cantitatea relativa a acestor doua zaharuri, precum si continutul total de zahar, variaza in functie de tipul de miere. Unele tipuri de miere sunt mai predispuse la cristalizare decat altele.
  2. Temperatura. Temperatura ambientala joaca un rol important in cristalizarea mierii. Mierea tinde sa cristalizeze mai repede la temperaturi mai scazute. Acest lucru se datoreaza faptului ca, la temperaturi scazute, zaharurile din miere au o tendinta mai mare de a se cristaliza.
  3. Puritatea mierii. Mierea pura, 100% naturala, are o tendinta mai mare de a cristaliza. Mierea prelucrata sau diluata este mai putin susceptibila cristalizarii.

Beneficiile zaharisirii mierii

Zaharisirea mierii nu inseamna ca aceasta este alterata sau stricata. De fapt, mierea cristalizata are mlte beneficii precum:

  1. Calitatea mierii. Zaharisirea mierii poate pastra mai bine calitatea mierii, prevenind fermentarea si mentinand aroma si compozitia sa naturala.
  2. Textura racoritoare. Mierea cristalizata are o textura mai densa si granulata, ceea ce poate fi preferata de unii consumatori.
  3. Conservarea mai buna. Mierea cristalizata are o tendinta mai mica de a se scurge din recipiente si este mai usor de pastrat.

Ce poti face pentru ca mierea zaharisita sa revina la forma lichida

Daca preferi mierea in starea sa lichida initiala, nu trebuie sa-ti faci griji. Mierea va reveni la forma initiala daca apelezi la unul dintre aceste trucuri simple: 

  1. Baie cu apa calda. Pune borcanul cu miere intr-un recipient cu apa calda si lasa-l sa se incalzeasca usor. Schimba apa daca se raceste. Apa trebuie sa ajunga pana la nivelul la care este mierea in borcan, insa fara sa acopere capacul (in cazul in care borcanul este plin).
  2. Foloseste cuptorul cu microunde. Daca ai un cuptor cu microunde, tot ce trebuie sa faci este sa incalzesti mierea in acesta. Este important sa scoti capcul borcanului inainte. Daca mierea este intr-un recipient de plastic, nu folosi aceasta metoda, deoarece se va topi. Daca folosesti cuptorul cu microunde pentru acest proces, foloseste o temepratura scazuta pentru a nu distruge proprietatile benefice ale acesteia.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului