Sfaturi culinare

#diferente #amoniac #retete #bicarbonat de sodiu #utilizare

Amoniac sau bicarbonat de sodiu? Care este diferenta dintre cele doua si care este mai sigur pentru sanatate?

In bucatarie si in gospodarie, exista numeroase substante chimice folosite in diverse scopuri. Doua dintre acestea sunt amoniacul si bicarbonatul de sodiu, care sunt adesea utilizate atat in preparate culinare cat si pentru curatenie si igiena. Cu toate acestea, aceste doua substante sunt foarte diferite in ceea ce priveste compozitia chimica, utilizarile si siguranta lor. Iata ce trebuie sa stii despre fiecare in parte inainte de a le utiliza, indiferent de scop. 

 

Compozitie chimica

1. Amoniac (NH3)

  • Amoniacul este un compus chimic format dintr-un atom de azot (N) si trei atomi de hidrogen (H).
  • Este un gaz incolor cu un miros distinctiv si puternic, care poate fi iritant pentru ochi si caile respiratorii.

2. Bicarbonat de sodiu (NaHCO3)

Bicarbonatul de sodiu, cunoscut si sub denumirea de bicarbonat de sodiu sau bicarbonat de sodiu, este un compus format dintr-un atom de sodiu (Na), un atom de hidrogen (H), un atom de carbon (C) si trei atomi de oxigen (O).

Este o pulbere alba, solubila in apa, si are un gust usor sarat.

Utilizari

1. Amoniac

Amoniacul este folosit in principal pentru curatarea si degresarea suprafetelor. Poate fi gasit in multe produse de curatare, cum ar fi solutii pentru geamuri si detergenti pentru podele.

De asemenea, este utilizat in industria alimentara pentru a neutraliza acizii si a regla pH-ul.

Bunicii il mai foloseau in prepararea turtelor, gogosilor si a altor aluaturi, pentru care mai este folosit si astazi, insa mult mai rar. Se gaseste in magazine, sub denumirea de Amoniu pentru prajituri.

2. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are o gama larga de utilizari. Este folosit pentru gatit, in special ca agent de crestere a aluatului, si pentru prepararea diverselor tipuri de produse de patiserie.

Este adesea folosit ca agent de curatare non-abraziv pentru indepartarea petelor, mirosurilor neplacute si depunerilor de calcar.

De asemenea, poate fi folosit ca antacid pentru tratarea arsurilor la stomac si a disconfortului gastric.

Siguranta

1. Amoniac

Amoniacul este toxic si trebuie utilizat cu precautie. Inhalarea vaporiilor de amoniac poate irita caile respiratorii si ochii.

Trebuie evitat contactul direct cu pielea si ochii, iar utilizarea in incaperi neventilate poate fi periculoasa.

2. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este considerat sigur pentru consum si utilizare in curatenie atunci cand este utilizat in mod corespunzator.

Cu toate acestea, trebuie evitat contactul cu ochii, deoarece poate provoca iritatii temporare.

In concluzie, amoniacul si bicarbonatul de sodiu sunt doua substante cu utilizari diferite si compozitii chimice distincte. Amoniacul este mai potrivit pentru curatenie si degresare, in timp ce bicarbonatul de sodiu are un spectru mai larg de utilizari, inclusiv in bucatarie si ca agent de curatare non-abraziv.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului