Sfaturi culinare

#ce sa pui in butoiul cu varza #butoi varza #varza murata #varza

Astazi se pune varza la murat. Ce trebuie sa pui in butoi

Pe 26 octombrie, de Sfantul Dumitru, se pune varza la murat. Se spune ca varza pusa la murat in aceasta zi nu se strica niciodata. Insa, daca nu ai luat inca varza, nu trebuie sa-ti faci griji. Poti pune varza la murat in orice alta zi. Tine cont insa de faptul ca, daca vrei ca aceasta sa fie gata pana la Craciun, trebuie sa o pui la murat pana pe 5 noiembrie, cel tarziu.

Ce trebuie sa pui in butoi daca vrei sa ontii o varza delicioasa

Este important ca inainte de a pune varza la murat sa te asiguri ca ai toate ingredientele necesare la indemana. Doar asa vei putea obtine cea mai buna varza murata, dar si pentru a nu risca sa se strice.

Ingrediente pentru varza murata:

  • 15 verze albe de marime medie (in functie de marimea butoiului)
  • 50 linguri sare grunjoasa mare, neiodata
  • 5 radacini de hrean
  • 6 crengute uscate de marar
  • 10 crengute de cimbru
  • 1 stiulete de porumb

Incepe prin a spala foarte bine verzele. Indeparteaza apoi primele doua straturi de frunze, astfel incat varza sa arate perfect si sa nu aiba frunze care se desfac sau par afectate de boli si daunatori.

La urma, cu ajutorul unui cutit, cresteaza cotorul verzelor si formeaza un mic crater in acesta. Unple fiecare crater cu sare si lasa verzele sa stea astfel pana la prepararea celorlalte ingrediente. In timp ce pui sarea in cotorul verzelor, nu uita sa numeri nimarul de linguri de sare folosite. Lasa verzele sa stea cu sare timp de 24 de ore. Ai grija ca acestea sa stea cu craterul in sus, astfel incat sarea sa nu cada.

A doua zi, inainte de a pune varza in butoaie, pregateste restul ingredientelor.

Spala apoi hreanul si curata-l de coaja, apoi taie-l bastonase. Curata boabele de porumb de pe stiulete si spala-le foarte bine, pana cand nu mai iese urma de praf sau murdarie de pe ele. Nu uita sa speli si mararul.

Asigura-te ca butoiul este perfect curat si dezinfectat. Adauga in acesta un strat de marar, jumatate din cantitatea de boabe de porumb si o treime din cantitatea de hrean. Pune apoi verzele, cu craterul in sus, avand grija ca sarea ramasa sa nu curga din acestea. Intre randurile de varza mai adauga cate putin hrean si crengute de cimbru. La final adauga hreanul ramas, restul de porumb si mararul.

Umple apoi butoiul cu apa si noteaza cati litri de apa ai folosit. La fiecare litru de apa trebuie sa adaugi o lingura de sare. Scade numarul de linguri de sare folosite la umplerea verzelor si completeaza cu sare dupa caz. Adauga deasupra o farfurie mica sau o alta greutate care sa tina toate ingredientele in zeama.

Din acest moment trebuie sa acorzi atentie zilnic verzei. Aceasta trebuie aerisita zilnic, timp de o saptamana. Aerisirea se face cu un furtun in care sufli cu putere. Aceasta procedura este extrem de importanta deoarece grabeste procesul de fermentare si nu lasa varza sa se strice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului