Sfaturi culinare

#preparare coliva #reteta coliva #coliva

Cum se prepara coliva in mod corect si de ce este important sa speli graul in 9 ape

Coliva traditionala este cea care se face din grau sau din arpacas pentru pomana, parastas sau pentru pomenirea mortilor la mosii din cele patru anotimpuri. Coliva se imparte la finalul slujbei, dupa ce este sfintita de preot. Iata mai jos cum sa o pregatesti in mod corect:

 

In primul rand este foarte important sa stii ca graul se spala in 9 ape. Acestea reprezinta cele 9 cete ingeresti. 

Cum se prepara coliva in mod corect

Ingrediente necesare:

  • 500 g arpacas/grau,
  • 2 litri de apa,
  • o lingurita de sare,
  • 350 de grame de zahar,
  • 350 grame de nuca,
  • un plic de zahar vanilinat,
  • o lingurita de pudra de scortisoara,
  • coaja rasa de la o lamaie,
  • o lingurita de esenta de rom.

Apoi, in functie de preferinte, pentru decor poti folosi biscuiti, zahar pudra, nuca de cocos, pudra de cacao, bomboane de ciocolata, etc. 

Cum se prepara

Pune cei doi litri de apa la fiert intr-o oala incapatoare. Cantareste arpacasul, apoi spala-l in noua ape. Cand apa da in clocot se adauga sarea. Adauga arpacasul si amesteca, apoi lasa focul foarte mic. Ia spuma ori de cate ori va fi nevoie. Lasa pe foc pana cand scade lichidul si lingura "sta in picioare". Ia de pe foc si adauga zaharul, intoarce oala la foc foarte mic. Amesteca des pana cand se leaga totul. Ar trebui sa mai dureze aproximativ cinci minute. Ia oala de pe foc si acoper-o cu un prosop umezit.  Las-o asa pana cand se raceste complet. Macina nuca, pregateste coaja de portocala si pune-le impreuna cu scortisoara, romul si zaharul vanilinat peste arpacasul racit. Pune coliva in castroane adanci apoi foloseste, in functie de preferinte, nuca de cocos, cacao sau alte ingrediente pentru decor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare