In primul rand este foarte important sa stii ca graul se spala in 9 ape. Acestea reprezinta cele 9 cete ingeresti.
Cum se prepara coliva in mod corect
Ingrediente necesare:
- 500 g arpacas/grau,
- 2 litri de apa,
- o lingurita de sare,
- 350 de grame de zahar,
- 350 grame de nuca,
- un plic de zahar vanilinat,
- o lingurita de pudra de scortisoara,
- coaja rasa de la o lamaie,
- o lingurita de esenta de rom.
Apoi, in functie de preferinte, pentru decor poti folosi biscuiti, zahar pudra, nuca de cocos, pudra de cacao, bomboane de ciocolata, etc.
Cum se prepara
Pune cei doi litri de apa la fiert intr-o oala incapatoare. Cantareste arpacasul, apoi spala-l in noua ape. Cand apa da in clocot se adauga sarea. Adauga arpacasul si amesteca, apoi lasa focul foarte mic. Ia spuma ori de cate ori va fi nevoie. Lasa pe foc pana cand scade lichidul si lingura "sta in picioare". Ia de pe foc si adauga zaharul, intoarce oala la foc foarte mic. Amesteca des pana cand se leaga totul. Ar trebui sa mai dureze aproximativ cinci minute. Ia oala de pe foc si acoper-o cu un prosop umezit. Las-o asa pana cand se raceste complet. Macina nuca, pregateste coaja de portocala si pune-le impreuna cu scortisoara, romul si zaharul vanilinat peste arpacasul racit. Pune coliva in castroane adanci apoi foloseste, in functie de preferinte, nuca de cocos, cacao sau alte ingrediente pentru decor.