Ingrediente:
- 50 grame unt
- 2 pastravi intregi, deschise pe jumatate si fara oase
- Sare
- piper negru proaspat macinat, dupa gust
- Zeama proaspata de lamaie
- Patrunjel proaspat tocat
Cum se prepara:
Spala pestele bine, si taie-l pe mijloc pentru a-i scoate sira. Daca doresti, il poti fileta.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt asaza pestele cu pielea in jos.
Intr-o cratita mic, la foc mediu, topeste untul. Lasa-l pe foc timp de aproximativ un minut pana cand prinde o culoare aurie. Amesteca bine in acest timp pentru a nu se arde pe margini.
Peste fiecare pastrav picura, din loc in loc, aproximativ o lingurita de unt topit si intinde-l bine pe toata suprafata pestelui. Contimenteaza apoi cu sare si piper proaspat macinat, dupa gust.
Coace pastravii pana cand devin opaci si fermi la atingere. 3-5 minute, daca cumptorul este incins bine. Ii poti incerca cu o furculita.
Intre timp, pune din nou cratita cu untul pe aragaz, la foc mare. Adauga in acesta zeama de lamaie si patrunjel dupa gust, si lasa totul sa dea intr-un clocot.
Cand pestele este gata, adauga sosul deasupra. Servete-l alaturi de o salata proaspata.