Ingrediente:
- 1,5 kg prune proaspete si coapte
- 500 g zahar
- Sucul de la o lamaie
- 1 pahar de apa (aproximativ 240 ml)
- 1/2 lingurita scortisoara
Cum se prepara:
Spala bine prunele, apoi taie-le in jumatati si indeparteaza samburii. Poti folosi prunele in jumatati sau le poti taia mai mici, dupa preferinte.
Adauga prunele taiate intr-o cratita mare, impreuna cu sucul de lamaie si apa. Pune cratita pe foc si lasa-le sa fiarba pana prunele devin moi (20-30 de minute). Adauga zaharul si scortisoara si lasa totul sa fiarba inca 20 de minute sau pana cand obtii consistenta dorita. Daca iti place gemul mai dulce, poti adauga mai mult zahar.
Pune gemul fierbinte in borcane curate si uscate. Inchide borcanele cu capacele ermetice si asaza-le intr-o oala mare cu apa clocotita. Asigura-te ca borcanele sunt acoperite cu apa si fierbe-le timp de aproximativ 10 minute pentru a asigura conservarea corecta.
Dupa ce borcanele ajun la temperatura camerei depoziteaza-le intr-un loc racoros si intunecat, cum ar fi o camara.