Muraturile sunt adevarate delicasete pregatite de catre gospodine in timpul toamnei. Ele sunt nelipsite de pe mesele romanilor, mai ales in sezonul rece. Fie ca e vorba de castraveti, gogosari, ardei, sau varza, toti iubitorii de muraturi isi doresc sa obtina produse crocante si pline de savoare. Care este ingredientul care face ca muraturile sa aiba o textura deosebita?
Unul dintre secretele muraturilor este frunza de dafin. Contine taninuri, substante care ajuta la mentinerea texturii crocante a legumelor. Frunzele de dafin sunt adaugate in borcane impreuna cu legumele, contribuind nu doar la textura acestora, ci si la aroma distincta a muraturilor.
Un alt ingredient secret, esential pentru muraturi crocante, este calciul. El poate fi adaugat sub forma de calcar alimentar sau prin adaugarea de coji de oua in borcane.
Si saramura joaca un rol extrem de important, fiind un element cheie in procesul de murare. Raportul dintre apa, sare si otet trebuie sa fie echilibrat pentru a asigura conservarea corecta a legumelor si pentru a le mentine crocante.