Dulceturi & Conserve

#ggosari #conserve #castraveti #reteta #otet

Castraveti si gogosari in otet: Reteta completa, pas cu pas

Castravetii si gogosarii in otet sunt delicii pe care le asociem de regula cu o friptura suculenta. Pentru un gust deosebit si o consistenta buna, secretul consta in ingredientele folosite si in proportiile dintre acestea.

Castraveti si gogosari in otet se regasesc aproape in orice camara din Romania. Gospodinele se intrec in retete care promit gust autentic. Pentru ca gogosarii si castravetii sa isi mentina fermitatea si consistenta, proportiile dintre lichide trebuie respectate, dar mirodeniile sunt cele care desavarsesc preparatele.

Va oferim retetele complete si modul de realizare pas cu pas pentru a avea borcane cu delicii.

1. Ingrediente necesare

  • Castraveti si gogosari
  • Otet alimentar Regal 9%
  • Sare grunjoasa, neiodata
  • Piper
  • Zahar
  • Miere
  • Mustar boabe
  • Frunze de dafin
  • Frunze de telina
  • Cimbru
  • Marar
  • Usturoi
  • Busuioc

2. Mod de preparare

Pregatirea castravetilor

Castravetii potriviti ca marime, lungi si subtiri, se pun pentru inceput in apa rece, putin sarata, pentru a-si pierde din rigiditate si pentru ca gustul amar sa dispara. Se lasa asa 3 - 4 ore.

Prepararea lichidului pentru castraveti

Pentru conservarea castravetilor in otet, lichidul care ii va cuprinde trebuie sa fie format din 2 parti de apa si una de otet. La un litru de lichid se pun aproximativ 25 de grame de sare si 10 grame de zahar. Inainte de a se pune peste castraveti lichidul se fierbe cateva minute, cu 1 - 2 foi de dafin, cimbru, marar, frunze de telina, lasand totul la foc mic pentru circa 10 minute, astfel incat aromele sa se patrunda.

Pregatirea gogosarilor

Gogosarii se spala bine, se curata si se taie in jumatati sau sferturi. Pentru a se conserva bine, fara sa fermenteze, gogosarii trebuie sa fie pusi in otet, apa, condimente si lasati sa se fragezeasca in lichidul fierbinte.

Prepararea lichidului pentru gogosari

Lichidul in care se vor opari gogosarii este format din o parte otet si 2 parti apa, la care se adauga zahar, sare, condimente - foi de dafin, frunze de telina, hrean, boabe de piper. Se lasa la fiert pana cand da in clocot, apoi se adauga gogosarii, care trebuie imersati in lichidul fierbinte cateva minute bune, timp in care se vor mai deschide la culoare.

3. Pregatirea borcanelor

Castravetii, care au stat in apa rece cu sare pentru cateva ore, se aseaza in borcane potrivite, fie vertical, fie orizontal, cat mai inghesuiti, pentru ca intre ei sa fie putine goluri. Cine doreste un gust usor intepator poate adauga inca de la inceput, intre castraveti, 2 - 3 catei de usturoi taiati in felii. Pentru a obtine castraveti aromati se adauga in borcane cimbru, marar, foi de dafin, frunze de telina, piper, si, facultativ hrean. Uneori printre plantele aromatice se regaseste si busuioc, totul depinde de gustul fiecaruia.

Lichidul pregatit anterior cu apa, otet si mirodenii se pune in borcanele cu castraveti, se adauga piper, se pun capacele si castravetii in otet sunt gata pentru a fi asezati la pastrare in camara.

Gogosarii se scot din lichidul in care au fost opariti si frageziti si se aseaza in straturi succesive, fara a fi presati, in borcanele in care vor fi conservati. Lichidul in care au fost opariti se toarna in borcane, dar atentie nu pana la gura acestora. Este nevoie de putin spatiu lasat in partea superioara a borcanelor. Apoi se pun capacele si rafturile din camara vor putea fi umplute si cu aceste preparate desavarsite.

Extra sfaturi

In loc de zahar la reteta de gogosari in otet se poate folosi miere pentru un gust aparte, dulce-acrisor.

Atentie cand desfaceti borcanele cu castraveti si gogosari in otet. Daca nu le consumati rapid este bine sa le pastrati la frigider dupa prima deschidere, in caz contrat legumele vor fermenta, iar gustul va fi diferit. Este recomandat sa folositi borcane mai mici pentru ca preparatele sa fie consumate rapid.

Pregatirea castravetilor si a gogosarilor in otet necesita un pic de atentie. Retele nu sunt foarte complicate. In plus, fata de retetele clasice, daca doriti sa obtineti gusturi inedite, alaturi de castraveti si gogosari puteti adauga morcovi, ceapa, conopida, boabe de porumb sau pepeni.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dulceturi-conserve

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare