Profiterolul este una dintre cele mai cunoscute tipuri de prajituri. Originea sa exacta nu se cunoaste, dar se crede ca denumirea vine din limba japoneza, de unde a fost apoi preluat de francezi. Prajitura din aluat poate fi facuta cu diverse ingrediente, de la frisca la sos de ciocolata sau inghetata.
Ingrediente pentru
Pentru aluat
- 3 oua
- 1 cana de faina
- 1 cana apa rece
- 1 lingurita unt sarat
Pentru umplutura
- 2 cani de lapte
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- ½ linguri zahar vanilat
Pentru topping
- 5 linguri lapte
-
¾ cana chipsuri de ciocolata
Cum se prepara profiterolul
Pune intr-o tigaie untul si apa rece si lasa-le pana incep sa fiarba. In acel moment, da focul mic. Adauga apoi 1 cana de faina in tigaie si lasa compozitia pe foc pana cand s-a omogenizat. Nu uita sa amesteci mereu. Apoi ia tigaia de pe foc, pentru ca sosul sa se raceasca.
Incalzeste cuptorul la 195 grade Celsius. Cand compozitia din tigaie s-a racit, pune ouale, cate unul pe rand si amesteca pana cand aluatul devine lipicios.
Pe o hartie de copt unsa si pusa intr-o tava aseaza bucatile de aluat, cu ajutorul unei lingurite. Ai grija sa ramana loc intre ele, ca sa nu se lipeasca. Apoi pune-le la cuptor pentru 50 de minute, pana capata o culoare maronie.
Pentru umplutura, pune intr-o tigaie laptele, faina, zaharul si zaharul vanilat. La foc iute, amesteca mereu si lasa compozitia pe foc pana incepe sa fiarba. Cand compozitia a devenit moale, inchide focul si las-o la racit.
Apoi, cand profiterolul si sosul s-au racit, toarna peste el acest sos.
Cum se serveste profiterolul
Topeste fulgii de ciocolata in lapte, intr-o tigaie, apoi lasa sosul de ciocolata sa se raceasca cateva minute. Toarna-l peste profiterol .
O alta varianta este sa tai profiterolul in doua jumatati, in care sa pui inghetata, ca si cum formezi un sandwich. Apoi se garniseste cu sos de ciocolata.