Deserturi

#desert romani #halva #desert

Halvaua, desertul preferat al romanilor, in timpul postului. Ce trebuie sa stii despre acesta

 

Halvaua este desertul favorit al romanilor in timpul postului. Halvaua este un desert plin de calorii, grasimi si zahar, iar multi altii o ocolesc din acest motiv. Prin urmare, este sau nu halvaua un desert pe care sa-l consumi in post? Ce se intampla daca o consumi si cum te afecteaza acest lucru? Iata raspunsul nutritionistilor.

“Halvaua, aliment sau desert?

Cand eram mai saraci, mancam halva pe post de ciocolata. Si nu greseam, la continut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca si ciocolata, halvaua este in primul rand un produs gras (40% grasime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui.

Ce e de fapt halvaua? Seminte macinate marunt si “legate” cu sirop de zahar (33% glucide). Pentru ca e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale.

Care e portia corecta? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrata in grasime, zahar si calorii, 30g ajung- adica o felie cat 3 degete!

Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne aminteste de gustul pamantului, al semintelor arse de soare. Bunica o manca cu paine, ca sa tina mai bine de foame intr-o zi de post. Noi suntem mai simandicosi, o vrem aromata cu vanilie, rom sau colorata cu cacao. Insa nu te numesti roman daca nu ai mancat o bucatica de halva... macar si in amintirea faptului ca am fost, candva, granarul Europei.”, a declarat Mihaela Bilic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului