Deserturi

#cozonac cu nuca rahat si cacao #cozonac pufos cu umplutura delicioasa de nuca rahat si cacao #cooznac pufos

Cum sa prepari un cozonac pufos cu umplutura delicioasa de nuca, rahat si cacao. Trucurile pe care trebuie sa le stii

Vrei sa-i surprinzi pe cei care se vor aseza la masa ta de Craciun cu un desert delicios? Afla de mai jos cum sa prepari un cozonac pufos cu umplutura delicioasa de nuca, rahat si cacao. Este cel mai cautat desert mai ales in perioada sarbatorilor de iarna.

 

Cum sa prepari un cozonac pufos cu umplutura delicioasa de nuca, rahat si cacao

Cozonacul nu este foarte simplu de facut, insa  este categoric o adevarata delicatesa si merita tot efortul. Inainte de a incepe sa pregatesti aluatul asigura-te ca toate ingredientele pe care ti le spunem mai jos sunt la temperatura camerei, nu reci, nu fierbinti.

Asadar, ai nevoie de: un kilogram de faina, 50 de grame de drojdie proaspata, 250 de grame de zahar, 3-4 pliculete de zahar vanilinat, 500 de ml de lapte, 100 ml de ulei, cinci oua, sare, esenta de lamaie.

Pentru umplutura: 400 de grame de nuca, cinci oua, cinci linguri de zahar, trei linguri de cacao, rahat sau stafide in functie de preferinte.

Cum se prepara:

Faina trebuie cernuta de trei ori. Se formeaza un spatiu in centrul recipientului cu faina. Intre timp se pune laptele la fiert impreuna cu zaharul. Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte, se pune in spatiul facut in faina si se presara si putina faina deasupra. Astepti zece minute. Intre timp se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu sare si se adauga esenta de lamaie, si se adauga laptele ramas. Se pune compozitia in vasul cu faina si se amesteca foarte bine. Cu mainile unse cu ulei se incepe framantatul. Este indicat sa fie folosit aproximativ 100 de ml de ulei. Astfel, datorita lui, cozonacul va iesi moale si nu se va intari.

Framantarea trebuie sa dureze in jur de 30 de minute. Ulterior se acopera aluatul si se lasa la dospit intre o ora jumatate si doua ore.

Intre timp se prepara umplutura. Albusurile ramase se bat cu zahar pana se formeaza o spuma si se adauga nuca, cacao, apoi se amesteca foarte bine.

Cand aluatul este gata se imparte in doua si, din nou, fiecare bucata se imparte in doua. Reteta spune ca fiecare bucata de aluat trebuie intinsa pe o suprafata unsa cu ulei. Dupa ce se intinde bucata de aluat foarte bine se presara umplutura, se ruleaza si se impleteste in doua. Se asaza in tava in care a fost pusa hartie de copt inainte. Mai trebuie lasati inca aproximativ o ora sa creasca, apoi se ung cu galbenus si zahar. Daca initial cuptorul poate avea 180 de grade se recomanda ca dupa primele 15 minute sa scazi temperatura pentru a nu se arde aluatul. Se lasa timp de o ora si se poate verifica cu ajutorul unei scobitori daca este gata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare