Deserturi

#cozonac pentru craciun #cozonac fara framantare #craciun

Cozonac fara framantare pentru Craciun. Este pufos si deosebit de delicios

 

Multe gospodine se feresc de prepararea cozonacilor din cauza faptului ca aluatul trebuie framantat mult timp si cu multa forta. Exista insa si o reteta mai simpla. Vrei sa faci cozonac fara framantare pentru Craciun? Ei bine, trebuie sa stii ca exista aceasta posibilitate, iar mai jos iti spunem reteta.

Cozonac fara framantare pentru Craciun

Cozonacul reprezinta o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca, gatita de obicei de sarbatori, cum ar fi Craciunul sau Pastele. Retetele bunicilor spun clar ca aluatul de cozonac trebuie framantat zeci de minute si lasat apoi la dospit. Ei bine, exista insa si cozonac fara framantare.

Ai nevoie de: un kilogram de faina (000 sau speciala pentru cozonaci), 42 de grame de drojdie proaspata, cinci oua (plus unul pentru uns cozonacii la final), 400 de grame de zahar, 100 de grame de unt, cinci linguri de ulei, 400 de ml de lapte caldut, coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala, patru linguri de cacao, 400 de grame de nuca maruntita, doua linguri de stafide, rahat, o esenta de rom, un praf de sare si un pliculet de zahar vanilinat.

Cum se prepara cozonacul fara framantare pentru Craciun

Inainte de toate trebuie stiut faptul ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se cerne faina si se pune peste ea drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar. Se topeste untul si se lasa la racit. Se separa cele cinci oua, iar albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca cu nuca si pudra de cacao (n.r. pentru umplutura). Cand drojdia s-a activat si incepe sa creasca se adauga galbenusurile, zaharul, aromele, sarea, uleiul si untul topit. Se amesteca bine pana cand se incorporeaza si se obtine un aluat elastic. Nu se framanta, doar se amesteca! Dupa o ora, cu mainile unse cu ulei, se imparte acest aluat in patru, se intind bine si se asaza umplutura, se presara stafidele si rahatul, apoi se impletesc cozonacii. Se pun in tavi unse bine si tapetate cu faina. Se lasa in tavi, la temperatura camerei, pentru o ora. Dupa acest timp se ung cu oul ramas, se presara zaharul vanilinat si se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se lasa pentru aproximativ 40-50 de minute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului