Ingredientele necesare
Pentru blatul de tort: 250 g de faina, 300 g de zahar, 125 ml de ulei vegetal, trei oua mari, 200 de grame de mere rase, 5 ml de esenta de vanilie, 5 g de scortisoara, 2,5 g de praf de copt, 2,5 g de bicarbonat de sodiu, 2,5 g de sare.
Pentru crema de mere: patru mere medii curatate si taiate cubulete, 60 grame de zahar, 15 ml de suc de lamaie, 5 g de scortisoara, 2,5 g de nucsoara (optional).
Pentru stratul de inghetata: 500 de ml de inghetata de vanilie.
Daca doresti si decor poti folosi frisca batuta, miez de nuca sau fulgi de ciocolata.
Mai intai de toate preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste o forma de tort de 20 cm, tapetand fundul cu hartie de copt si unsa bine cu ulei. Amesteca intr-un bol mare faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si scortisoara. Intr-un alt bol bate ouale cu zaharul pana cand obtii o compozitie omogena si spumoasa. Adauga uleiul, merele rase, esenta de vanilie si amesteca foarte bine. Incorporeaza treptat amestecul de ingrediente uscate in amestecul de oua si zahar. Toarna aluatul in forma pregatita si lasa la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute. Dupa coacere lasa-l sa se raceasca complet.
Pentru crema: intr-un cratita pune merele cubulete, zaharul, sucul de lamaie, scortisoara si nucsoara. Gateste la foc mic, amestecand des pana cand merele devin moi si se obtine o compozitie omogena de mere caramelizate. Totul ar trebui sa dureze aproximativ 15-20 de minute. Lasa apoi crema sa se raceasca.
Taie blatul de tort in doua straturi egale pe orizontala. Intinde jumatate din crema de mere peste primul strat de blat. Aseaza al doilea strat de blat deasupra si acopera-l cu restul de crema de mere. Pune totul in congelator timp de aproximativ doua ore. Dupa acest timp scoate tortul din congelator si acopera-l uniform cu inghetata de vanilie. Mai lasa la congelator inca 2-3 ore. Ulterior mai poti pune frisca, miez de nuca sau fulgi de ciocolata, iar tortul e gata!