Ingrediente pentru mucenicii muntenesti ai lui Chef Scarlatescu
Pentru aluat:
- 500 de grame de faina
- 50 de grame de drojdie
- 200 de ml de apa calduta
- 100 ml de ulei
- sare
- zahar vanilat
Pentru zeama:
- 2-3 litri de apa
- 350 de grame de zahar
- 800 de grame de nuca macinata
- 1 lingurita de scortisoara
- coaja de la o lamaie
- sare
- zahar vanilat
- esenta de rom
Cum se prepara mucenicii muntenesti ai lui Chef Scarlatescu
Adauga faina intr-un vas incapator si, cu ajutorul mainii, realizeaza un crater in mijlocul acesteia. In craterul format adauga zaharul vanilat, sarea, uleiul, drojdia si apa. Amesteca bine ingredientele din mijloc si apoi, trepatat incorporeaza faina. Framanta foarte bine aluatul pana obtii o compozitie omogena.
Formeaza un rotocol din aluat si lasa-l la dospit, timp de cateva minute, tinand vasul acoperit.
Se intainde apoi aluatul pe blatul de lucru cu ajutorul unui sucitor si se taie mucenicii cu forma specifica. Daca nu ai forma de mucenici, taie fasii subtiri de aluat si formeaza mucenicii manual.
Pune mucenicii pe masa si aspera-I cu o carpa curata.
Intr-o oala incapatoare adauga apa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca adauga mucenicii si lasa-I sa clocoteasca timp de un minut. Scoate-i cu o sita scurge surplusul de apa si pune-I la copt pana se rumenesc. Dupa ce sunt copti, lasa-I sa se intareasca timp de o noapte, inainte de a-I prepara.
A doua zi, adauga 2-3 litri de apa la fiert si cand clocoteste adauga mucenicii. Lasa-I sa fiarba pana cand se inmoaie. Adauga lamaia, zaharul vanilat, scortisoara si un praf de sare.
Cand sunt gata, stinge focul si serveste mucenicii cu nuca macinata.