Sosuri

#reteta sos #soc dulce picant #retet sos dulce picant #sweet chili sauce

Sweet Chili Sauce – cum sa-l prepari acasa, din ingrediente naturale

Sweet Chili Sauce sau sosul dulce-picant este un sos versatil, care poate fi folosit in diverse preparate culinare. Are un gust echilibrat, dulce si iute in acelasi timp, care il face perfect pentru a fi servit ca dip pentru aperitive, ca sos pentru carne, peste sau legume, sau ca ingredient in diverse salate sau mancaruri.

In comert gasesti multe variante de Sweet Chili Sauce, insa cel preparat in casa, din ingrediente naturale, fara conservanti si coloranti, este de departe nu doar cel mai sanatos, dar si cel mai gustos. Si se prepara si foarte usor. 

Ingrediente pentru Sweet Chili Sauce

  • 6-8 ardei iuti uscati (sau 3 lingurite cu varf pasta de ardei iute)
  • 2 catei usturoi (sau 1/2 lingurita pudra de usturoi)
  • 200 ml apa
  • 50 ml otet de orez
  • 70 gr zahar
  • 1/2 lingura sare
  • 1 lingura rasa amidon

Cum se prepara Sweet Chili Sauce

Daca folosesti ardei iuti uscati, acestia trebuie curatati de seminte (total sau partial, in functie de cat de picant doresti sa iasa sosul). Se acopera cu apa fierbinte si se lasa 15 minute la rehidratat. Se scurg de apa si apoi se piseaza impreuna cu usturoiul, intr-un mojar cu pistil, pana obtii o pasta.

Intr-o craticioara se pune la fiert apa, otetul si zaharul. Se amesteca, pe foc mic, pana cand zaharul se dizolva complet.

Se adauga pasta de ardei si usturoi si se fierbe la foc mediu timp de doua-trei minute.

Se adauga amidonul dizolvat in 3 linguri de apa rece si se fierbe pana sosul incepe sa se ingroase si devine vascos (aproximativ un minut).

Lasa sosul sa se raceasca apoi depoziteaza-l intr-o sticla sau intr-un borcan, in frigider.   

Sfaturi:

Pentru un sos mai picant, se pot folosi mai multi ardei iuti sau se pot lasa semintele in pasta de ardei.

Pentru un sos mai dulce, se poate creste cantitatea de zahar.

Sosul dulce-iute poate fi folosit ca dip pentru aperitive, ca sos pentru carne, peste sau legume, sau ca ingredient in diverse preparate culinare.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului