Sfaturi culinare

# alegere rosii #rosii

Tu stii sa alegi rosiile? Cum sa le ocolesti pe cele pline de chimicale

Este sezonul rosiilor, iar pietele sunt pline de rosii. Rosii clasice, rosii grase sau rosii galbene, ori chiar rosii cherry. Toate se gasesc din belsug in aceasta perioada a anului.

Insa, in cresterea rosiilor, multi cultivatori folosesc substante pentru a le stropi. In acest fel le feresc de boli si daunatori. Problema apare insa in momentul in care rosiile sunt stropite in exces sau cu chimicale inadecvate. In plus, unele sintre ele sunt pline de hormoni de crestere, celuloza si chimicale (folosite pe post de fertilizanti).

Desi ai crede ca doar marfurile de import sunt pline de chimicale, este important sa stii ca si rosiile cresctute de unii producatori romani sunt la fel, mai ales daca acestia cumpara si seminte din afara. In plus, o alta problema a agricultorilor romani este ca folosesc subsstantele “dupa ureche”, fara sa respecte gramajele adecvate pentru culturile aferente.

Potrivit expertilor din Statiunea de Cercetare Legumicola de la Buzau, multi din producatori folosesc celuloza, o substanta care ii da rosiei un gust fad. Nicidecum gustul savuros pe care il stiam din copilarie cand consumam rosii din curtile bunicilor. 

„Se umbla la structura genetica a soiului, pentru a obtine produse cu o rezistenta mai mare. Legumele astfel obtinute pot fi transportate dintr-o tara in alta fara a se altera. Folosita si in industria hartiei, celuloza da legumelor aceasta ‘fermitate’. Unii spun ca din cauza acestei substante rosia capata un gust ‘lemnos’. Nu intamplator”, explica Florica Gheorghe, sefa sectorului Cercetare, potrivit realitatea.net.

De asemenea, o alta substanta des folosita este L-metionina. Aceassta schimba rapid culoarea rosiei in rosu aprins, insa miezul ramane, de multe ori, verde. 

Rosiile in cazul carora sunt folositi hormoni, au dungi maronii (ca niste cicatrici), iar in interior nu au samburi ci niste puncte gelationase, deoarece acestia nu au avut timp sa se dezvolte, pe cand rosia, plina de hormoni, a crescut accelerat. 

Cum recunosti rosiile sanatoase, fara hormoni sau chimicale

Este detul de usor sa recunosti rosiile bune de consum. Trebuie doar sa acorzi atentie catorva detalii simple, precum:

  • Rosia nu trebuie sa fie tare sau sa aiba o coaja tare
  • Cotorul (locul unde a fost codita), nu trebuie sa fie dur
  • Culoarea sa fie de un rosu deschis, nu aprins sau spre maroniu
  • La taiere, produsul trebuie sa fie zemos si sa aiba samburi
  • Gustul natural e dulce-acrisor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare