Sfaturi culinare

#pilaf #reteta #orez

Reteta pentru cel mai bun pilaf

Pufos, gustos si hranitor, pilaful este unul dintre cele mai usoare mancaruri pe care le poti prepara. Fie ca il vei servi ca atare, fie pe post de garnitura, pilaful este o alegere potrivita si pentru perioadele in care te afli la dieta, dar si cand ai invitati la masa . Iata cateva sfaturi pentru a pregati un pilaf delicios.

La baza retetei de pilaf stau orezul si apa, care nu au acelasi gust insa fara putin ulei, putina ceapa, dar si sare si piper, dupa gust. Unul dintre secretele unui pilaf deosebit este potrivirea cantitatilor de orez si apa, dupa un raport de unu la patru. Astfel, daca vei adauga o cana de orez, va trebui sa pui patru cani de apa.
 

Reteta de baza pentru pilaf
 

Pentru a o prepara cei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 cana de orez, de preferinta cu bob lung
  • 4 cani apa
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 ceapa potrivita.


Pentru a-l prepara ai de urmat cativa pasi: intr-o cratita potrivita pui la incalzit uleiul. Atunci cand acesta s-a incalzit, pui la calit ceapa tocata marunt, iar cand aceasta incepe sa se prajeasca pui un varf de sare si amesteci, iar dupa cateva minute adaugi putina apa. Nu lasa ceapa sa se arda pe margini, pentru ca acest lucru va strica aspectul pilafului.

Acopera oala si lasa ceapa sa fiarba, adaugand din cand in cand putina apa. Cand ceapa este bine fiarta, pune orezul si cele patru cani de apa. Acopera-l si lasa-l sa fiarba, fara a amesteca in el decat atunci cand simti ca a mai scazut apa. Lasa apa sa scada si orezul sa se umfle bine, amestecand constant.

Potriveste-l de sare si piper si da-l deoparte. Se serveste cu putin patrunjel deasupra.
Sursa foto: Photobucket.com

Ce mai poti adauga sau inlocui in pilaful de orez
 

In aceasta mancare mai poti adauga si morcov, dar si alte legume, precum ardei, broccoli, porumb, ciuperci, urzici sau fasole verde. In cazul morcovului, acesta trebuie dat pe razatoarea mica si pus in apa in care fierbe ceapa inainte de a adauga orezul si restul de apa.

Celelalte legume pot fi taiate, calite si lasate sa fiarba impreuna cu ceapa, inainte de a pune orezul.

In ce priveste condimentele, in pilaf poti adauga si curry , dar si paprica . Si daca vrei, la reteta de baza poti pune si putin delikat, avand insa grija in ce priveste sarea.

Daca vrei sa obtii un pilaf cu un gust delicios, inlocuieste apa pe care o adaugi odata cu orezul cu zeama in care ai fiert legume sau carne. Ai grija insa la cantitatea de sare si condimente pe care o vei pune ulterior.

Iar in cazul in care preferi orezul brun, cu o culoare maronie, il poti folosi in locul celui alb. Va trebui insa sa ai atentia indreptata spre instructiunile de folosire trecute pe ambalajul in care se afla orezul.
 

Sursa foto : dairygoodness.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare