Reteta de conopida murata (pentru un borcan de 1,7 litri): ai nevoie de un kilogram de conopida rupta in buchetele si cu cotorul gros indepartat, 3-4 fasii de hrean, 6-7 catei de usturoi, 10 rondele de morcovi, 2-3 bete uscate de marar, 2-3 crengute de cimbru uscat. Hreanul este cel care va mentine conopida crocanta, asa ca nu il omite!
Pregateste conopida, apoi curata usturoiul, decojeste si feliaza morcovul si telina radacina, pregateste ardeii iuti, fasiile de radacina de hrean si betele de marar si cimbru uscat.
E foarte important ca borcanul sa fie curat, spalat si clatit foarte bine. Pe fundul borcanului pune o coronita din marar, cimbru uscat si o fasie de hrean. Apoi incepe sa asezi buchetele de conopida in borcan, cat mai strans. Printre ele pune catei de usturoi, ardei iute intreg si inca 2 fasii de hrean. Pentru decor poti pune si rondele ondulate de morcov. Deasupra pune o coronita de marar uscat, cimbru si hrean. Betele tari de marar apasa conopida si o tin sub saramura.