“Mancare gatita, refrigerata sau congelata, care este cea mai sigura metoda ca sa evitam contaminarea alimentelor? Prepararea mancarii prin intermediul temperaturii ridicate sau pastrarea ei la frigider sau la congelator sunt esentiale pentru siguranta alimentara. Caldura si frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfectiile si imbolnavirea si mai ales prelungesc durata de viata a unui aliment.
Insa si aici exista limite, tineti cont de urmatoarele recomandari:
1. Temperatura scazuta din frigider si congelator nu omoara toti microbii! Este adevarat le limiteaza multiplicarea, deci conditia esentiala pentru alimentul pastrat la frig este sa fie proaspat, bun de consum. Daca un produs a ramas la temperatura ambianta timp indelungat iar germeni patogeni au apucat sa se multiplice, faptul ca il punem la frigider sau la congelator nu impiedica alterarea lui. Exista chiar bacterii care se pot multiplica si la temperatura scazuta.
2. Nu recongelati niciodata un aliment decongelat! Optati pentru o decongelare lenta, care sa nu afecteze structura produsului, adica scoateti alimentul din congelator si puneti-l la frigider pentru urmatoarele 24 de ore. Odata decongelat trebuie consumat imediat, multiplicarea germenilor este mai rapida decat intr-un aliment proaspat. Orice recongelare creste riscul de contaminare bacteriana, altereaza consistenta, aspectul, culoarea si gustul preparatului.
Daca un produs se afla la limita datei de consum, puteti sa-l congelati ca sa-i prelungiti durata de viata si sa evitati risipa alimentara, cu conditia ca odata decongelat sa fie consumat imediat.
3. Gatitul nu distruge toti microbii! Temperatura in alta omoara majoritate a germenilor patogeni dar nu poate neutraliza sporii si toxinele. Asadar gatitul nu este o metoda imbatabila pentru a steriliza produsele contaminate. Cel mai sigur este sa alegeti pentru consum alimente proaspete, care nu prezinta modificari organoleptice suspecte. Nu putem gati mancare sanatoasa din ingrediente la limita alterarii, indiferent ca este vorba de carne peste produse lactate sau legume.
Majoritatea germenilor se multiplica la temperatura ambianta intre 10 si 55 °C asadar evitati sa pastrati mancarea timp indelungat pe masa sau in camara. Preparatele gatite trebuie puse rapid la frigider, iar preparatele congelate trebuie gatite ca atare sau puse la dezghetat tot in frigider.
Frigul este cel mai bun agent de conservare cand vine vorba de mentinerea proprietatilor nutritionale, aproape toate alimentele pot fi congelate de la fructe legume ierburi aromatice si paine, pana la carne peste branza si mancare gatita. E adevarat, nu putem pune la congelator maioneza, crema de vanilie, pepene rosii sau salata. Insa pentru restul preparatelor frigul previne risipa si asigura siguranta alimentara!”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.