Sfaturi culinare

#curatare legume #bicarbonat de sodiu #legume

De ce sa speli legumele cu bicarbonat de sodiu inainte de a le consuma

 

Atunci cand vine vorba de alegerea alimentelor sanatoase, legumele proaspete ocupa un loc important in dieta noastra zilnica. Cu toate acestea, este esential sa le pregatim corespunzator inainte de a le consuma, pentru a ne asigura ca eliminam orice urme de pesticide, reziduuri sau bacterii. Unul dintre metodele naturale si eficiente de curatare a legumelor este utilizarea bicarbonatului de sodiu. Afla in continuare de ce ar trebui sa speli legumele cu bicarbonat de sodiu si cum sa o faci corect.

Beneficiile spalarii cu bicarbonat de sodiu:

  • Eliminarea pesticidelor: Legumele pot contine reziduuri de pesticide sau substante chimice folosite in agricultura. Bicarbonatul de sodiu are proprietati de curatare care pot ajuta la indepartarea acestor reziduuri de pe suprafata legumelor.
  • Reducerea bacteriilor: Bicarbonatul de sodiu are proprietati antimicrobiene, ceea ce inseamna ca poate ajuta la reducerea numarului de bacterii prezente pe legume. Acest lucru este deosebit de important in cazul legumelor consumate crude, cum ar fi salatele.
  • Indepartarea murdariei si a cerii: Unele legume pot fi acoperite cu un strat subtire de ceara pentru a le proteja in timpul transportului si depozitarii. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la indepartarea acestei ceara, precum si a murdariei sau reziduurilor de sol.

Cum sa speli legumele cu bicarbonat de sodiu

  • Pregateste solutia de curatare: Umple un vas cu apa rece si adauga o lingura de bicarbonat de sodiu. Amesteca pana cand bicarbonatul se dizolva complet in apa.
  • Adauga legumele in solutie: Pune legumele in solutia de bicarbonat de sodiu si lasa-le sa se inmoaie timp de 5-10 minute. Poti folosi un vas mai mare pentru a te asigura ca toate legumele sunt acoperite de solutie.
  • Periaj delicat: Cu ajutorul unei perii sau a unui burete moale, periaza cu grija suprafata fiecarei legume. Aceasta va ajuta la indepartarea murdariei si a eventualei cerii de pe legume.
  • Clateste bine: Dupa ce ai terminat de periat, clateste legumele cu apa curata pentru a indeparta bicarbonatul de sodiu si reziduurile.

Dupa acest proces poti folosi legumele in retetele favorite. 

Atentie:

  • In cazul legumelor cu coaja groasa sau neuniforma (cum ar fi morcovii sau cartofii), asigura-te ca le cureti foarte bine cu o perie sau cu un burete, deoarece acestea pot retine mai multa murdarie.
  • Nu exagera cu cantitatea de bicarbonat de sodiu, deoarece o cantitate prea mare ar putea afecta gustul legumelor.
  • Inainte de a curata legumele cu bicarbonat de sodiu, spala-le mai intai sub jet de apa pentru a indeparta murdaria.

Curatarea legumelor cu bicarbonat de sodiu este o metoda naturala si eficienta de a asigura ca alimentele pe care le consumam sunt cat mai sanatoase si curate. Prin urmare, iti poti bucura de legumele tale preferate fara a-ti face griji cu privire la substantele nedorite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare