Cum poti identifica un ulei de masline fals?
Citeste atent eticheta
Alege uleiuri care mentioneaza clar "extravirgin" sau "virgin". Cauta uleiuri cu origine specifica (de exemplu, "Ulei de masline Extravirgin din Grecia"). Evita uleiurile care contin amestecuri de uleiuri vegetale (ex: ulei de soia, rapita). Verifica daca eticheta contine informatii despre producator, data recoltarii si termenul de valabilitate. De asemenea, pentru a te asigura ca nu cumperi un fals, asigura-te ca pe eticheta se afla insemnul DOP (De origine protejata).
Verifica aspectul
Uleiul de masline extravirgin are o culoare verde-aurie, in timp ce uleiurile rafinate pot fi mai galbene. Uleiul de masline extravirgin poate avea un aspect usor tulbure, datorita particulelor naturale prezente. Agita sticla inainte de folosire.
Uleiul de masline extravirgin are o vascozitate mai mare si se va scurge mai lent.
Gustul si miros
Uleiul de masline extravirgin are un gust fructat, usor amar si picant. Uleiurile rafinate pot avea un gust mai neutru sau chiar fad. Poti face un test simplu: pune o picatura de ulei pe o lingura si aspira aerul pe deasupra. Uleiul de masline extravirgin va avea un miros fructat caracteristic.
Pretul
Uleiul de masline extravirgin este un produs premium si nu poate fi foarte ieftin. Preturile scazute pot indica un ulei de proasta calitate sau fals. Un ulei de masline pur, este mai scump. Nu degeaba se mai numeste si “aurul lichid”.
Magazine de incredere
Alege magazine specializate sau raioane bio unde se comercializeaza uleiuri de masline de calitate. Daca alegi sa cumperi online, citeste recenziile altor clienti.
Sfat! Alege uleiuri de masline presate la rece, care nu au fost supuse rafinarii. Pastreaza uleiul de masline intr-un loc racoros si ferit de lumina. Consuma uleiul de masline crud, pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale nutritive.