Sfaturi culinare

#cum iti dai seama daca uleiul este fals #ulei de masline falsificat #ulei de masline

Cum poti afla daca uleiul de masline pe care il cumperi este sau nu falsificat

Uleiul de masline este un ingredient esential in bucataria mediteraneana si este apreciat pentru gustul sau delicios si proprietatile sale benefice pentru sanatate. Din pacate, popularitatea acestuia, cererea tot mai crescuta si recoltele afectate de schimbarile climatice, au dus la aparitia pe piata a uleiurilor de masline false sau de proasta calitate.

 

Cum poti identifica un ulei de masline fals?

Citeste atent eticheta

Alege uleiuri care mentioneaza clar "extravirgin" sau "virgin". Cauta uleiuri cu origine specifica (de exemplu, "Ulei de masline Extravirgin din Grecia"). Evita uleiurile care contin amestecuri de uleiuri vegetale (ex: ulei de soia, rapita). Verifica daca eticheta contine informatii despre producator, data recoltarii si termenul de valabilitate. De asemenea, pentru a te asigura ca nu cumperi un fals, asigura-te ca pe eticheta se afla insemnul DOP (De origine protejata).

Verifica aspectul

Uleiul de masline extravirgin are o culoare verde-aurie, in timp ce uleiurile rafinate pot fi mai galbene. Uleiul de masline extravirgin poate avea un aspect usor tulbure, datorita particulelor naturale prezente. Agita sticla inainte de folosire.

Uleiul de masline extravirgin are o vascozitate mai mare si se va scurge mai lent.

Gustul si miros

Uleiul de masline extravirgin are un gust fructat, usor amar si picant. Uleiurile rafinate pot avea un gust mai neutru sau chiar fad. Poti face un test simplu: pune o picatura de ulei pe o lingura si aspira aerul pe deasupra. Uleiul de masline extravirgin va avea un miros fructat caracteristic.

Pretul

Uleiul de masline extravirgin este un produs premium si nu poate fi foarte ieftin. Preturile scazute pot indica un ulei de proasta calitate sau fals. Un ulei de masline pur, este mai scump. Nu degeaba se mai numeste si “aurul lichid”.

Magazine de incredere

Alege magazine specializate sau raioane bio unde se comercializeaza uleiuri de masline de calitate. Daca alegi sa cumperi online, citeste recenziile altor clienti.

 

Sfat! Alege uleiuri de masline presate la rece, care nu au fost supuse rafinarii. Pastreaza uleiul de masline intr-un loc racoros si ferit de lumina. Consuma uleiul de masline crud, pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale nutritive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului