Sfaturi culinare

# pastrare orez frigider #frigider #orez

Motivul pentru care nu trebuie niciodata sa tii orezul in frigider. Poti face toxiinfectie alimentara

Nutritionistii spun ca aproape 30% din toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de mancare alterata. Putini oameni stiu ca temperatura scazuta nu protejeaza intotdeauna impotriva riscurilor de agenti patogeni, mai ales in situatia alimentelor proaspat gatite.

Un risc scazut in prezinta orezul. Orice preparat care contine orez trebuie gatit la cel putin 75 de grade Celsius. De ce? Pentru a elimina riscul de imbolnavire. Motivul acestei situatii este dat de Bacillus cereus, este o bacterie responsabila pentru intoxicatiile alimentare.

Sporii de Bacillus cereus, care se gasesc in orezul crud, supravietuiesc la gatit si se inmultesc, cand orezul este mentinut la temperaturi sub 65 °C. Acest bacil supravietuieste inclusiv la temperaturi scazute. Intervalul de proliferare este la temperaturi intre 4 °C si 55 °C.

Iata ce sa faci cand gatesti orez:

Dupa ce ai gatit orezul raceste-l rapid la o temperatura sub 4 grade, astfel vei incetini cresterea bacteriilor. Ulterior, pastreaza totul la temperaturi scazute in frigider pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Daca este posibil, foloseste un recipient ermetic.

Specialistii recomanda sa consumi orezul in decurs de 24 de ore dupa gatire, pentru a minimiza riscul de productie a toxinelor. Daca doresti sa il pastrezi mai mult, congeleaza-l.

Atunci cand reincalzesti orezul, fa-o la o temperatura de cel putin 75 de grade C pentru a distruge bacteriile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului