Un risc scazut in prezinta orezul. Orice preparat care contine orez trebuie gatit la cel putin 75 de grade Celsius. De ce? Pentru a elimina riscul de imbolnavire. Motivul acestei situatii este dat de Bacillus cereus, este o bacterie responsabila pentru intoxicatiile alimentare.
Sporii de Bacillus cereus, care se gasesc in orezul crud, supravietuiesc la gatit si se inmultesc, cand orezul este mentinut la temperaturi sub 65 °C. Acest bacil supravietuieste inclusiv la temperaturi scazute. Intervalul de proliferare este la temperaturi intre 4 °C si 55 °C.
Iata ce sa faci cand gatesti orez:
Dupa ce ai gatit orezul raceste-l rapid la o temperatura sub 4 grade, astfel vei incetini cresterea bacteriilor. Ulterior, pastreaza totul la temperaturi scazute in frigider pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Daca este posibil, foloseste un recipient ermetic.
Specialistii recomanda sa consumi orezul in decurs de 24 de ore dupa gatire, pentru a minimiza riscul de productie a toxinelor. Daca doresti sa il pastrezi mai mult, congeleaza-l.
Atunci cand reincalzesti orezul, fa-o la o temperatura de cel putin 75 de grade C pentru a distruge bacteriile.