Sfaturi culinare

# pastrare alimente #alimente #mihaela bilic

Cum pastram alimentele, de fapt. Cum le-a spus Mihaela Bilic romanilor sa procedeze

Numerosi romani incearca sa evite risipa alimentara si sa pastreze alimentele cat mai mult si intr-un mod cat se poate de corect. Mihaela Bilic vine in ajutorul persoanelor care isi doresc sa nu mai arunce foarte multa mancare, oferind sfaturi pretioase. Aceasta le-a explicat fanilor ca, daca nu vor sa foloseasca conservanti, pot sa recurga la azot, oxigen sau dioxid de carbon.

 

"Cum sa pastram alimentele fara sa folosim conservanti? Cu aer modificat!

Exista gaze care au capacitatea de a prelungi perioada de valabilitate a alimentelor si protejeaza proprietatile organoleptice ale unui produs. Azotul, oxigenul, dioxidul de carbon sau argonul, folosite individual sau in amestec, creeaza atmosfere protectoare care incetinesc degradarea alimentelor si optimizeaza conservarea lor.

Ambalarea in atmosfera modificata sau MAP (Modified Atmosphere Packaging) are loc prin diluarea sau eliminarea completa a aerului din interiorul unui ambalaj. Acest lucru este posibil prin inlocuirea acestuia cu un gaz sau amestecuri de gaze, operatiune care are scopul de a prelungi termenul de valabilitate al produselor.

MAP este metoda de pastrare care se aplica unei game largi de alimente, de la carne si peste pana la legume.

Azot pentru chipsuri si cafea

Azotul este un gaz inert, nu interactioneaza si nu este absorbit de produs. Are functie de umplere si protectie, prin urmare este folosit pentru a elimina oxigenul care ramane in ambalaj in timpul impachetarii. Se utilizeaza pentru chipsuri sau pentru ambalarea cafelei dupa prajire.

Oxigen pentru carne si salate

Oxigenul este folosit in mod normal pentru ambalarea carnii rosii sau a pestelui cu scopul de a pastra aspectul optim- previne sau intarzie degradarea mioglobinei, care da o culoare gri neplacuta. Are o utilizare similara, la concentratii mai mici, pentru legume sau plante cu fructe verzi, cum ar fi salatele in pungi.

Dioxid de carbon pentru paste si peste

Folosirea CO2 intarzie proliferarea bacteriilor sau ciupercilor. Este solubil in apa si grasimi, de aceea necesita o dozare precisa ca sa evitam schimbarea gustului prin acidificarea produsului. Amestecat cu azot, este folosit in conservarea pastelor, carnii si pestelui, unde are o functie bacteriostatica.

Azotul, oxigenul, dioxidul de carbon sau argonul blocheaza sau reduc degradarea enzimatica si biochimica a produselor, precum si cea generata de micro-organismele patogene. Prin prelungirea perioadei de timp in care produsul isi pastreaza caracteristicile – aroma, culoare, consistenta, valoare nutritiva, standarde de siguranta pentru sanatate si igiena – creste si perioada in care aceasta ramane la raft. O actiune in numele sustenabilitatii, pentru a evita risipa alimentara. Totul cu aer!”, a spus aceasta, pe Facebook.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare