Sfaturi culinare

# meniu pentru masa de paste #meniu de paste #retete de paste

Cum sa alcatuiesti meniul pentru masa de Paste. Ce sa nu iti lipseasca de la masa

A mai ramas putin pana la Paste. Este momentul sa te gandesti ce vei pregati pentru masa de Paste, cand musafirii vor veni in vizita, pentru a nu te intreba, pe ultima suta de metri “Noi ce gatim de Paste?”.

Stim cu totii ca de pe masa nu trebuie sa lipseasca preparatele traditionale. Iar, pe langa acestea, poti prepara orice alte alimente doresti, de la aperitive, pana la felul principal si desert. Daca nu stii ce sa prepari pentru Paste, iata cateva idei din care sa te inspiri.

Aperitive pentru masa de Paste

Aperitivele sunt cele mai usor de preparat, mai ales ca multe dintre acestea se pot cumpara (de exemplu mezelurile sau branzeturile). Insa, pe langa acestea trebuie sa aduci pe masa si aperitive preparate de tine. Iata cateva idei:

Oua vopsite

Nu este Paste fara ouala vopsite. Pentru a prepara oua vopsite renunta la vopselurile din comert, pline de chimicale, care patrund prin coaja oualor si in cele din urma ajung in organismul tau. Alege, in schimb, sa vopsesti ouale cu ingrediente natuale. Culoarea rosie poate fi obtinuta din ceapa rosie, din ceaa galbena, obtii portocaliu, galben cu turmeric, albastru cu varza rosie iar verde cu spanac.

Oua umplute

Cine nu adora ouale umplute? Acestea nu trebuie sa lipseasca de pe masa cand ai musafiri, indiferent ca incerci o reteta clasica, una cu peste sau cu alte arome.

Drob de miel (de pui, peste sau ciuperci)

Pe lista de aperitive trebuie sa se afle si clasicul drob de miel. In cazul in care te numeri printre persoanele care nu consuma miel, atunci poti incerca un drob de pui, de peste sau unul vegetal precum cel de ciuperci. Insa, indiferent pentru ce tip de drob optezi, este imporant sa se regaseasca pe masa de Paste.

Salata de boeuf  sau Salata a la russe pentru vegetarieni

De nelipsit de pe masa de Paste este si salata de boeuf sau salata a la russe pentru vegetarieni. Desi salata de boeuf se prepara, in mod traditional cu carne de vita, poti prepara o varianta mai usoara, cu carne de pui sau de curcan. 

Feluri principale pentru masa de Paste

De pe lista cu retete de Paste nu trenuie sa lipseasca felurile principale. Acestea se prepara, in mod traditional, cu miel. Cei care nu consuma carne de miel, pot folosi in locul acestuia vita sau pui. Iata ce retete poti prepara pentru felul principal.

Ciorba de miel

Traditionala ciorba de miel este nelipsita de pe masa multor romani in perioada Pastelui. Cei caree respecta inca traditiile romanesti nu se dezic, sub nicio forma, de la acest preparat. Daca nu iti place mielul poti incerca o ciorba de vita sau de cocos. Sau poti face o supa crema de legume.

Friptura de miel

O friptura de miel la cuptor este deliciul meselor de Paste. Iar in acest caz, retetele sunt variate. Fripturi simple sau cu legume ori cartofi, totul este posibil. Insa, indiferent pentru ce tip de friptura alegi, nu uita sa adaugi usturoi verde in tava. Ii va da o savoare aparte.

Stufat de miel

Stufatul de miel este o reteta savuroasa de care ne putem bucura doar primavara, de Paste, cand avem atat miel cat si ceapa si usturoi verde din belsug. Si aici, cei care nu consuma miel, pot prepara un stufat de pui.

Sarmale

Sarmalele sunt un alt preparat pe care romanii il consuma la fiecare sarbatoare mare. Desi de Paste, vedeta este mielul, multi romani aleg sa prepare si sarmale. In plus, exista chiar si retete de sarmale cu carne de miel.

In plus, acest preparat este tat de versatil incat poate fi facut din orice tip de carne, sa chiar din legume, pentru vegetarieni.

Deserturi pentru masa de Paste

Cand vine vorba despre retete de prajituri de Paste, variantele disponibile sunt infinite. Cu toate acestea exista cateva deserturi care sunt specifice Pastelui si care, nu trebuie sa-ti lipseasca de pe masa.  

Pasca

Pasca este desertul pe care romanii il consuma doar de Paste. In mod traditional Pasca se prepara cu aluat de cozonac si umplutura de branza de vaci si stafide. Acum exista insa numeroase retete de pasca. De la Pasca cu ciocolata, la pasca fara aluat, pentru cei care sunt la dieta, si pana la pasca vegetala pentru vegetarieni.

Cozonac

Cozonacul este o alta reteta preparata frecvent de gospodine pentru masa de Paste. Si aici retetele sunt numeroase, iar umpluturile fel de fel. De la clasicii cozonaci cu nuca si cacao, la cei cu crema de fistic sau la cei insiropati. Indiferent de preferinte, cozonacul nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste.

Tort

Cel mai popular tort pentru masa de Paste este clasicul carrot cake, un tort simplu si usor cu morcovi, nuci si crema de mascarpone. Te asiguram ca este foarte gustos si se prepara usor.  

Asigura-te ca ai tot ce-ti trebuie!

Fa-ti din timp lista de cumparaturi si asigura-te ca ai tot ce iti trebuie pentru prepararea retetelor favorite de Paste. Pe langa ingredientele pentru retete asigura-te ca ai toate ustensile bucatarie necesare. De la tavi, la mixer, robot de bucatarie, cutite si pana la masina de tocat carne sau razatoare pentru legume.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare