Sfaturi culinare

#obtinere preparate gustoase #preparate gustoase

5 aspecte de care sa tii cont pentru a obtine preparate gustoase in bucatarie

 

Iata ce trebuie sa iei in considerare atunci cand vrei ca preparatele tale sa fie gustoase.

Daca vrei sa explorezi arta culinara, sa incerci cat mai multe retete si sa experimentezi cat mai multe arome, insa nu esti neaparat un mare specialist, afla ca pe langa pasiune si talent, mai exista si alte cateva aspecte care te ajuta sa obtii rezultatele dorite in bucatarie. Despre ce este vorba iti spunem in articolul de mai jos.

Foloseste doar ingrediente proaspete

Prima conditie pentru a obtine un preparat gustos este sa folosesti ingrediente proaspete și de calitate. Alege cu atentie atat carnea, cat si legumele sau fructele pe care vrei sa le folosesti. Asigura-te ca provin din surse de incredere, eventual de la localnici.

Foloseste functiile electrocasnicelor corespunzatoare preparatului realizat

Urmatoarea conditie pentru ca preparatele realizate sa se ridice la nivelul asteptarilor este sa folosesti functiile electrocasnicelor in acord cu mancarea preparata.

Probabil ai observat la cuptor ca are inscriptionate tot felul de marcaje. Ei bine, aceste simboluri cuptor electric arata ce functie sa folosesti pentru preparatul respectiv. De obicei, cuptoarele electrice au functii de coacere, de grill, de ventilatie sus si jos, de prajire sau de dezghetare.

Tine cont de specificatiile fiecarui aparat si foloseste-i functiile asa cum scrie in manualul de utilizare.

Respecta timpul de preparare al retetei

Iar dupa ce te-ai asigurat ca ai folosit functiile potrivite pentru preparatul tau, respecta si timpul de preparare notat in reteta. De ce spunem asta? Pentru ca multi dintre noi avem tendinta fie de a depasi timpul scris in reteta, fie de a-l scurta. Iar asta vine ca o consecinta a faptului ca auzim tot mai des indrumarea de a lasa preparatul la copt, fiert sau prajit in functie de aparatul electrocasnic pe care-l avem acasa.

Asadar, daca in reteta scrie ca se va lasa la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 de minute, inseamna ca acesta este timpul optim de preparare. Supra sau sub gatirea pot afecta gustul si textura preparatului.

Foloseste condimentele potrivite

Condimentele sunt secretele cu care poti transforma un preparat obisnuit intr-unul cu adevarat delicios. Documenteaza-te bine inainte de a trece la preparea felului de mancare si vezi ce fel de condimente se potrivesc carnii respective sau felului de mancare ales. Nu toate carnurile se condimenteaza cu aceleasi arome, lucru valabil si in ceea ce priveste supele, ciorbele sau tocanitele.

De asemenea, poti experimenta o varietate de condimente si arome pentru a-ti crea propriile combinatii si pentru a adauga profunzime si caracter preparatului. Ai mare grija sa nu exagerezi cu cantitatile si sa echilibrezi gusturile in mod corespunzator.

Alege vase si ustensile de calitate

Cutitele bune sunt fundamentale in bucatarie. Investeste intr-un set de cutite de calitate, care sa includa un cutit de bucatarie, un cutit pentru legume si un cutit de taiat carne. Acestea iti vor face pregatirea alimentelor mult mai usoara si mai precisa.

De asemenea, e important sa ai si un tocator de legume de calitate.  Acesta iti va fi de mare ajutor la taierea si felierea legumelor. Acest lucru este util pentru salate, garnituri sau pentru prepararea mancarurilor gatite la gratar.

Si, nu in ultimul rand, ai nevoie de vase de calitate. O tigaie antiaderenta de calitate, spre exemplu, este esentiala pentru procesul de prajire a alimentelor. Intr-o astfel de tigaie, alimentele nu se vor lipi sau arde, ci se vor gati corespunzator, fara a face exces de ulei sau unt. Asigura-te ca alegi o tigaie rezistenta, cu un strat antiaderent de calitate. Pentru cuptor, alege vase de yena de calitate, care sa reziste la temperaturi mari si care sa asigure o preparare corespunzatoare.

Obtinerea unui preparat gustos nu tine doar de talent sau de reteta, ci si de alte aspecte precum calitatea ingredientelor, utilizarea condimentelor, dar si calitatea vaselor si a ustensilelor cu care prepari mancarea. 

 FOTO: freepik.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului