Mustul poate fi usor preparat acasa, de catre oricine. Problema vine insa in momentul in care incepe sa fermenteze iar acest lucru se intampla destul de repede.
Prin urmare, daca vrei sa prepari o cantitate mai mare de must, care sa te tina 3-4 zile, este important sa stii ce sa pui in el pentru a nu fermenta.
Ce trebuie sa pui in must pentru a nu fermenta
Daca prepari mai mult must si nu vrei ca acesta sa fermenteze (ceea ce se intampla, de regula, in aproximativ 24-36 de ore), poti apela la cateva trucuri simple:
1. Adauga aspirina. Multe persoane aleg sa adauge o aspirina in must pentru a preveni ca acesta sa fermenteze rapid. In acest fel te vei putea bucura de gusul bun al mustului. Nu face asta daca vrei sa tranformi multul in vin. Adauga aspirina doar in mustul destinat exclusiv bautului ca atare.
2. Foloseste hrean. Hreanul este cunoscut ca un bun conservant si previne fermentarea rapida a mustului. Atentie, insa. Acesta va schimba aroma mustului.
3. Congeleaza mustul. Una dintre cele mai simple si eficiente metode de a pastra mustul proaspat, nefermentat, pentru perioade indelungate de timp este sa il congelezi. In acest fel te vei putea bucura de must pentru perioade lungi de timp, deoarece mustul poate fi pastrat in congelator timp de 6 luni. Atentie, insa, congeleaza mustul in portii mici, pe care le bei intr-o zi, deoarece odata decongelat nu mai poate fi congelat iar. De asemena, daca congelezi mustul in sticle de plastic, umple-le doar in proportii de 3/4 pentru a nu exploda.