Bauturi

#vin cu gluten #gluten #vin

Cum stii daca vinul cumparat contine gluten. Trucul pe care persoanele alergice trebuie sa-l cunoasca

Daca esti alergic la gluten sau ai invitati la masa care sunt alergici la gluten, este important sa verifici de doua ori eticheta vinului inainte de a-l cumpara.

In timp ce majoritatea vinurilor sunt considerate fara gluten, unele pot prelua cantitati mici de gluten in timpul procesarii. Iata la ce trebuie sa fii atent cand cauti un vin fara gluten. 

Cum poate ajunge glutenul in vin?

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau (si in unele alte cereale) si care ajuta alimentele sa-si mentina forma. Vinul se face folosind struguri, alte boabe sau fructe (toate ingrediente fara gluten in mod natural). Dar este posibil ca glutenul sa intre in joc prin contaminare incrucisata in timpul unor etape de fabricare a vinului.

Cele mai timpurii etape de fabricare a vinului nu implica, in general, contactul cu niciun produs cu gluten. Si chiar daca glutenul ar reusi sa se strecoare in timpul acestor procese, procesul de fermentare l-ar distruge. Dar contaminarea este posibila cand vine vorba de procesarea ulterioara.

Clarificarea vinului se face pentru a elimina din vin substantele nedorite numite coloizi si pentru a obtine produsul limpede, cautat de toat lumea. In aceasta etapa este posibil ca vinul sa se contamineze cu gluten. De cele mai multe ori, vinicultorii folosesc elemente fara gluten (cum ar fi albusul de ou, proteinele din lapte sau proteinele din peste), dar este posibil din punct de vedere tehnic sa se foloseasca gluten.

Cu toate acestea, glutenul poate lasa in urma un sediment pe fundul sticlei, asa ca majoritatea vinicultorilor il evita.

In plus, chiar daca glutenul este folosit pentru clarificarea vinului, cercetarile arata ca urmele de gluten ramase in produsul finit sunt de aproximativ 0,0002%, adica limita de gluten admisa de Food and Drug Administration pentru produsele “fara gluten”.

Cum te poti asigura ca vinul nu contine gluten

Daca sunteti in cautarea unui vin care sa nu contina deloc gluten, verifica eticheta cu atentie. Pe aceasta trebuie sa fie precizat “far gluent” sau “gluten free”(in engleza). FDA afirma ca eticheta "fara gluten" poate fi aplicata pe o sticla de vin doar daca aceasta este facuta cu ingrediente care nu contin gluten. Bauturile create cu cereale care au continut de gluten trebuie sa fie etichetate cu termenii "tratat", "procesat" sau "artizanal" pentru a elimina glutenul.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului