Piata productiei si vanzarii de vin este una in plina dezvoltare. Anual soiuri noi sunt introduse si prezentate consumatorilor, cunoscatori sau amatori. Cu o oferta atat de variata, clientii pot intampina probleme cand trebuie sa faca o achizitie. Exista mai multe tipuri de vinuri, pentru toate gusturile, dar si pentru fiecare ocazie in parte.
Vinurile pot fi impartite in mai multe categorii, criteriile fiind variate. Culoarea, gustul mirosul, vechimea, soiurile de struguri sunt categorii in functie de care pot fi clasificate vinurile.
Tipuri de vin in functie de culoare
Vinurile pot fi albe, rosii sau roze. Vinurile albe provin atat din struguri albi, cat si din struguri rosii. Pentru ca din strugurii rosii-rubinii sa rezulte un vin alb parfumat si lejer, pielita bobului de strugure este indepartata inainte ca procesul de fermentare sa inceput.
Vinurile rosii provin din struguri rosii, iar culoarea difera pentru ca are legatura tot cu pielita bobului de strugure. Astfel, cu cat aceasta sta la fermentat mai mult, culoarea vinului va fi mai intensa.
Vinurile roze sunt produse din soiuri de struguri rosii, pielita bobului de strugure fiind lasata in must, la fermentare, o perioada scurta de timp, suficient cat sa ofere minunata culoare, de la roz pal, pana la versiunile intense, electrizante.
Descopera vinurile rose disponibile pe Winedeals.ro, cu echilibru aromatic excelent, cu note subtile de mure, visine, busuioc, petale de trandafir, coacaze, fructe de padure, vinuri seducatoare, preferate in special de femei.
Tipuri de vin in functie de calitatea strugurilor
Calitatea strugurilor, dar si maturarea lor dau o alta categorie de vinuri.
- Vinurile de masa sunt pentru consumul curent;
- Vinurile superioare au indicatie pentru provenienta geografica si soiul strugurilor (VS, IG, VSIG);
- Vinurile cu origine controlata au mai multe trepte de calitate (DOC).
Tipuri de vin in functie de zaharurile continute
Cantitatea de zaharuri reziduale regasite in vin se refera la zaharul ramas dupa fermentare si transformarea acestor zaharuri in alcool, totul avand legatura cu tipul de struguri si zona in care au crescut. Tinand cont de acest lucru, clasificarea arata astfel:
- Vin sec;
- Vin demisec;
- Vin demidulce;
- Vin dulce.
Tipuri de vin in functie de vechime
Cu cat un vin este mai vechi, cu atat este mai bun - cel putin asa cred o buna parte dintre consumatorii licorii. Nu este insa un lucru in totalitate adevarat. Vinurile se matureaza atat in butoaie, cat si in perioada in care sunt depozitate in sticle.
Calitatea unui vin este data de gustul deosebit, care nu poate fi obtinut doar in urma procesului de invechire. Soiurile de struguri, locul de provenienta, calitatea productiei din anul culegerii, toate isi pun amprenta asupra unui vin delicios. Sunt anumiti ani considerati buni pentru struguri si vinuri, fata de altii in care productiile pot fi afectate de conditiile climatice.
Alegerea tipului de vin perfect
Alegerea vinului potrivit trebuie sa tina cont de criteriile enumerate, dar si de modul in care el va fi utilizat. Baut alaturi de familie si prieteni, vinul trebuie sa tina cont de preferintele comune ale acestora.
Folosit la gatit, la prepararea unei fripturi sau a unui sos delicios, el trebuie sa se potriveasca bucatelor.
Pentru a pune in evidenta un dulce magnific, trebuie sa alegi vinul potrivit, iar experienta va fi una fermecatoare.
Degustarea vinului este o arta in zilele noastre. Astfel ai ocazia sa inveti mai multe despre aromele subtile ale vinurilor, folosind mirosul, vazul, gustul. Experimentatii ajung sa utilizeze pana si auzul pentru identificarea tipurilor diferite de vin. Pana la urma, recunoasterea unui vin de calitate este o calitate pe care putini o pot desavarsi prin experienta.
FOTO: Pexels.com
Advertorial