Amenajarea gradinii

# semanare orzoaica #cultivare Scorzonera

Lucrari premergatoare semanatului orzoaicei de primavara

In cazul in care terenul tau se afla in una dintre zonele favorabile pentru a cultiva orzoaica de primavara, din punctul de vedere al caracteristicilor pedologice, regimului termic si cantitatii de precipitatii, exista o serie de pasi premergatori infiintarii unei culturi cu productivitate crescuta: pregatirea patului germinativ, afanarea solului si indepartarea resturilor vegetale, precum si utilizarea unor erbicide preemergente.

 

Pregatirea patului germinativ

Recomandarea specialistilor este ca orzoaica de primavara sa fie incadrata intr-o rotatie de minimum 3-4 ani a culturilor. Premergatoarele cele mai favorabile pentru orzoaica sunt cartoful si sfecla de zahar, soia, floarea-soarelui si porumbul si, in ultima instanta, ovazul si graul in primul an de cultura.

Daca orzoaica este cultivata dupa premergatoare timpurii, solul se lucreaza, imediat dupa recoltare, cu grapa cu discuri, aratura fiind amanata pana ce umiditatea solului permite executarea unei lucrari de calitate superioara. Dupa aceasta etapa, solul se lucreaza superficial pentru maruntirea bulgarilor și nivelarea terenului.

Daca orzoaica se cultiva dupa premergatoare tarzii, se recomanda discuirea araturii toamna, deoarece orzoaica de primavara se seamana devreme, cand conditiile nu sunt intotdeauna favorabile unei lucrari eficiente.

Afanarea solului

Pentru afanarea solului se efectueaza o trecere superficiala cu combinatorul sau cu grapa cu discuri, in functie de gradul de tasare a solului. Astfel, solul devine bine maruntit pe adancimea de semanat, lucru care usureaza atat procesul de semanare propriu-zis, cat si germinarea semintelor. In plus, un sol bine afanat este esential pentru aplicarea eficienta a tratamentelor si pentru fixarea unei cantitati optime de apa.

Eliberarea resturilor vegetale de pe sol

Pastrarea pe sol a unei cantitati mari de resturi vegetale poate influenta negativ efectul unor erbicide. Mai important decat atat, resturile vegetale pot fi infectate cu forme de rezistenta ale unor daunatori si pot favoriza perpetuarea unor boli in cultura, prin urmare, este important ca terenul sa fie curatat adecvat.

Erbicidatul preemergent

Orzoaica de primavara este mai sensibila decat alte culturi atunci cand vine vorba despre imburuienare, concurenta sa cu buruienile, in prima faza de vegetatie, fiind slaba. Prin urmare, combaterea chimica preemergenta a buruienilor este vitala pentru o buna dezvoltare a culturii.

Stomp® Aqua este un erbicid a carui actiune se bazeaza pe eficienta substantei active pendimetalin, compus din clasa dinitroanilinelor. Este un produs cu spectru larg de combatere a buruienilor, cu actiune peliculara si care se absoarbe prin varfurile de crestere. Se foloseste cu succes pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și a unor specii de dicotiledonate anuale, a caror dezvoltare este stopata direct. Buruienile mor imediat dupa germinare sau rasarire, eliminarea lor rapida creand un mediu optim pentru dezvoltarea plantei de cultura.

Stomp® Aqua poate fi utilizat pe orice tip de sol mineral, dar se evita aplicarea pe soluri cu mai mult de 10% materie organica. In cazul aplicarii pe pietris sau pe soluri grele, exista riscul de deteriorare a culturii și nu se foloseste pe soluri imbibate cu apa. Pentru utilizarea in conditii optime a erbicidului, se recomanda ca patul germinativ sa aiba un strat de sol activ fin, bine maruntit si tasat. Precipitatiile aparute in primele 7 zile de la aplicare sporesc eficienta solutiei. Doza utilizata este de 200-400 l/ha solutie de erbicidat.

Biathlon® 4D este un erbicid care incorporeaza doua substante active, tritosulfuron si florasulam. Cateva dintre avantajele pe care fermierii le apreciaza in mod deosebit in cazul utilizarii acestui produs au legatura cu fereastra larga de aplicare și independenta fata de conditiile meteo, indiferent de variatiile de temperatura sau aparitia neasteptata a ploilor.

Solutia ofera un control eficient asupra buruienilor dicotiledonate, ceea ce permite imbunatatirea tehnologiei de productie. Cele doua substante active actioneaza complementar, lucru care garanteaza un control superior asupra buruienilor cu frunza lata. Tritosulfuronul este o sulfoniluree cu actiune sistemica si la sol, in timp ce florasulamul este  o triazolopirimidina care stopeaza cresterea buruienilor in doar cateva ore dupa aplicare. Apartinand unor clase diferite de substante, cele doua substante active combat aparitia fenomenului de rezistenta si ofera o performanta sporita in combaterea buruienilor dificile.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare