Gradina

#cum se planteaza panselutele batute #panselute batute #panselute

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Se planteaza toamna si infloresc primavara. Daca tii cont de acest sfat simplu, vei avea o gradina de vara plina de panselute multicolore. De ceva vreme sunt la mare cautare si panselutele batute. Avantajul acestor flori este ca rezista foarte bine si in timpul sezoanelor mai reci, ceea ce inseamna ca, daca plantezi o parte din ele in timpul verii, te poti bucura de aceste minunatii ale naturii iarna, cand nu prea ai parte de flori, dar musai sa nu ai zapada.

Datorita petalelor in forma de inima se spune ca panseluta este unul dintre ingredientele unei vechi potiuni de dragoste.

In vechime se credea ca panseluta are puteri magice si ca poate vindeca o inima rupta. Conform legendelor o panseluta nu trebuie culeasa cu roua pe ea, pentru ca asta ar cauza mortea fiintei iubite. Pana si marele Shakespeare s-a lasat fermecat de panselute. in piesa Visul unei nopti de vara, datorita sucului de panselute aplicat pe ochii Reginei Titania, aceasta se indragosteste de prima fiinta pe care o vede.

Astazi vreau sa va ofer informatii despre panseluta batuta. Inca destul de rara in mediul nostru citadin, panseluta batuta incearca sa se impuna in gradini si parcuri.

In luna noiembrie este momentul optim sa te apuci sa plantezi panselute in gradina sau in ghivece. Puse toamna in pamant, ai toata primavara multe flori frumoase si viguroase. Panselutele sunt foarte frumoase si usor de ingrijit.

Panselutele sunt plante bienale si apartin genului Viola, familiei Violaceae. Panselutele Frou Frou sunt deosebite, producand flori batute (duble), de marime medie. De asemenea, atractive sunt si panselutele negre (violet inchis).

Cand se pot semana: in principiu, tot timpul anului. Daca dorim semanarea afara, o putem face in lunile iunie- iulie, daca se doreste inflorirea in toamna. in spatiul protejat, panselutele se pot semana in august – septembrie, pentru inflorire in primavara urmatoare.

Panselutele tolereaza bine semi-umbra, insa nu suporta arsita puternica. Dupa semanat, vom acoperi semintele cu un strat foarte subtire de pamant. Ideal este ca, pana la rasarire, sa se mentina un sol umed.

Pamantul nu este neaparat ceea ce ii trebuie panselutei, dar are avantajul ca nu formeaza crusta, ceea ce ajuta extrem in faza de germinare. Un pamant care formeaza crusta va impiedica mica planta obtinuta sa rasara. in cazul in care alegeti semanarea in casoleta sau jardiniera, atunci, la 1-2 saptamani dupa rasarire, plantele vor trebui rarite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
panselute

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea