Legume

# cultura mazare #mazare

Cum cresti randamentul culturii de mazare in sezonul viitor

In Romania, cultura de mazare de camp este apreciata datorita cerintelor minime fata de sol, dar si pentru posibilitatea de a fi semanata extratimpuriu. Iar prin implementarea unei strategii de aplicare a produselor de protectie impotriva bolilor si a daunatorilor, dar si prin respectarea masurilor agrotehnice, se poate obtine o recolta bogata si calitativa.

 

Dar pentru ca randamentul culturii de mazare sa creasca in sezonul urmator, este important sa apelezi la solutii inovatoare. Asadar, descopera in continuare trei aspecte-cheie care te vor ajuta.

1. Tine cont de rotatia culturilor

Pentru realizarea unui asolament eficient, este important sa realizezi un calendar al culturilor care urmeaza sa fie insamantate pe teren. In cadrul acestuia, trebuie incluse cel putin trei tipuri de culturi pentru a putea obtine un randament optim pe termen lung. De exemplu, se poate incepe cu plante leguminoase, urmate de cereale paioase, iar in ultimul an se poate planta porumb. Rotatia culturii de mazare recomandata este de patru ani si nu trebuie sa urmeze unei alte leguminoase.

Este important de avut in vedere faptul ca mazarea de camp, cunoscuta si sub denumirea de mazare furajera, se va dezvolta armonios dupa cerealele paioase, unele prasitoare, porumb si floarea-soarelui. Pentru ca acestea se recolteaza cel tarziu la inceputul lunii septembrie, poti incepe lucrarile de pregatire a solului pentru infiintarea culturii de mazare furajera.

Asadar, printre cele mai importante beneficii ale rotatiei culturilor se numara diminuarea atacurilor daunatorilor, imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltei, cresterea fertilitatii solului.

2. Asigura un control eficient al imburuienarii

Pentru obtinerea unui randament ridicat, este important sa combati buruienile care concureaza pentru lumina si preiau elementele nutritive si apa, necesare dezvoltarii plantelor de mazare.

Printre cele mai pagubitoare buruieni pentru mazarea de camp se numara:

  • soparlita - infloreste primavara-vara;
  • pungulita - semintele supravietuiesc in sol pana la 15 ani;
  • rocoina - germineaza si infloreste tot anul;
  • zarna - semintele pot supravietui chiar si 35 de ani in sol;
  • sugelul puturos - germineaza atat toamna, cat si primavara.

Din cauza faptului ca semintele buruienilor pot ramane latente in sol multi ani, ceea ce implica efort si cheltuieli suplimentare pentru eradicare, acestea trebuie detectate timpuriu. Astfel, este indicat sa urmezi o schema de erbicidare personalizata, in functie de istoricul terenului. Insa, este important sa respecti principiile de baza in managementul rezistentei la erbicide. Mai exact, sa alternezi si sa limitezi aplicarile repetate ale aceleiasi substante active pe intreaga perioada de vegetatie. In caz contrar, buruienile pot capata rezistenta, ceea ce va contribui la diminuarea semnificativa a productiei.

De aceea, pentru combaterea buruienilor poti opta pentru o varianta de erbicidare in preemergenta si postemergenta sau numai in postemergenta. De exemplu, poti aplica erbicidului Corum® in postemergenta care combate buruienile dicotiledonate si unele monocotiledonate. Produsul are o formula pe baza de doua substante active, Bentazon si Imazamox, care poate fi folosit in primele stadii de dezvoltare a buruienilor.

3. Protejeaza, pe termen lung, cultura fata de un spectru larg de boli

Cultura de mazare furajera poate fi afectata de diverse boli, iar prin intarzierea aplicarii unor fungicide specifice, plantele pot fi complet distruse. Printre cele mai pagubitoare  boli se numara:

  • mana mazarii - afecteaza planta inca din faza de plantuta;
  • fuzarioza - instalata devreme, duce la pierderi insemnate;
  • rugina mazarii - daca boala avanseaza, frunzele si tulpina se vor usca;
  • septorioza - care se transmite prin sporii ramasi pe sol in resturile plantelor bolnave;
  • fainarea la mazare - care diminueaza semnificativ cantitatea de productie recoltata.

Poti preveni pabugele provocate de aceste boli prin aplicarea unor fungicide. Este important de mentionat ca pentru obtinerea celor mai bune rezultate, este indicat sa alternezi fungicidele, astfel incat agentul patogen sa fie expus la diferite moduri de actiune.

De exemplu, pentru obtinerea unei culturi sanatoase si productive, poti folosi Pictor® Active, un fungicid sistemic, omologat pentru cultura de mazare. Acest produs contine doua substante active de top, boscalid si piraclostrobin. Substanta activa boscalid, din grupa piridine-carboximide, intrerupe cresterea ciupercilor prin oprirea producerii de energie. Piraclostrobin este cea mai eficienta strobilurina care previne germinarea sporilor si opreste cresterea miceliului ciupercii. Este recomandat ca fungicidul sistemic sa fie aplicat preventiv, pentru obtinerea unei eficacitati optime.

Asadar, prin monitorizare, respectarea masurilor agrotehnice, dar si prin aplicarea corecta a fungicidelor, insecticidelor si erbicidelor, te asiguri ca in situatia in care plantele au nevoie de ajutor, poti actiona din timp. Urmeaza sfaturile anterior mentionate pentru ca in sezonul urmator sa obtii un randament crescut al culturii de mazare.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului