Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Plante de gradina

#beneficii trandafiri #trandafiri

Beneficiile si utilizarile surprinzatoare ale trandafirilor

Florile de trandafir au fost venerate de-a lungul veacurilor nu doar datorita frumusetii lor divine si aromei imbatatoare, ci si datorita numeroaselor beneficii. Trandafirul este un element de baza in numeroase produse de ingrijire a pielii si produse topice.  Trandafirii au fost, de asemenea, utilizati in mod regulat in diferite bucatarii din intreaga lume pentru a adauga aroma si un gust deosebit mancarurilor.

 

Cultivat pentru prima data in gradinile persane, folosit pentru gatit de incasi si venerat de egipteni, trandafirul poseda o frumusete si un simbolism stravechi. Grecii si romanii credeau ca trandafirii simbolizeaza Afrodita si Venus, zeitele iubirii; uleiul aromat de trandafiri a fost folosit pentru a unge monarhii britanici la incoronarea lor, iar rozariul catolic a fost numit dupa macesele folosite candva pentru a numara rugaciunile. Inca din secolul al XVII-lea, stiinta medicala moderna a recunoscut nenumaratele beneficii ale trandafirilor pentru sanatate. Toate formele de trandafir, inclusiv petalele, apa de trandafiri, uleiul esential si macesele, s-au dovedit a avea efecte benefice asupra mintii, corpului si spiritului.

Specialistii in trandafiri de la Famous Roses Magyarorszag dezvaluie cateva dintre beneficiile majore ale trandafirilor, dar si cele mai frecvente utilizari.

„Trandafirii au o istorie bogata si fascinanta si au fost valorificati de-a lungul timpului intr-o varietate de moduri, de la parfumuri si medicina, la preparate culinare si cosmetice. Folosirea lor in casa nu se limiteaza doar la a-i face sa arate frumos intr-o vaza. Petalele pot fi consumate, iar apa de trandafiri, care este produsa prin scufundarea florilor in apa, este frecvent incorporata in gemuri si jeleuri si folosita ca aroma in bucataria chineza si indiana. Fructul asemanator fructelor de padure cunoscut sub numele de macese este, de asemenea, produs de trandafiri. Fructul poate fi negru, violet inchis, portocaliu sau rosu. Macesele sunt bogate in vitamina C si pot fi uscate pentru a face un ceai hidratant sau pot fi adaugate la cocktailuri. Uleiul de trandafiri a fost mult timp o componenta cruciala in afacerile parfumurilor. In procesul de extractie pentru un gram de ulei, se folosesc minimum 2.000 de trandafiri. Floarea de trandafir este extrem de versatila, are foarte multe beneficii si o multime de utilizari in viata de zi cu zi. Iata cateva dintre beneficiile si utilizarile surprinzatoare ale acesteia!”, sustin specialistii.

Frumusete

Trandafirul este o sursa excelenta de vitamine (A, C si E), minerale si antioxidanti. Extractele de trandafir sunt utilizate in produse antiseptice si antioxidante, iar uleiul de maces este folosit in unguente si medicamente pentru probleme legate de piele si par. Apa de trandafiri este unul dintre cele mai populare tonere pentru piele. Uleiul de trandafir si extractele din petale sunt ingrediente populare in produsele cosmetice si de ingrijire a pielii datorita proprietatilor lor hidratante, regenerative si anti imbatranire. Ele sunt utilizate in creme hidratante, serumuri, lotiuni si masti pentru a imbunatati textura si aspectul pielii, conferindu-i stralucire si catifelare. Procesarea absoluta prin care se prelucreaza floarea cu solvent, poate produce si ulei de trandafiri, necesita mult mai putini trandafiri si costa mai putin. Insa, uleiul esential pur de trandafir este foarte pretios si destul de rar. Pentru a produce doar un gram de ulei de trandafir adevarat „otto”, sunt necesare 60.000 de flori. Otto este procesul de distilare cu abur a petalelor macinate. Pentru a obtine cel mai mare beneficiu terapeutic, alegeti forma otto. Puteti gasi acest nectar parfumat infuzat in parfumuri si lotiuni sau folosit in stare pura pentru aromoterapie, eficienta pentru anxietate si depresie.

In Orientul Mijlociu si Europa, apa de trandafiri adauga de obicei aroma dulciurilor. Cu toate acestea, proprietatile sale astringente si tonifiante o fac sa fie atat un rasfat pentru piele, cat si pentru papilele gustative. Apa de trandafiri poate reduce roseata calmand capilarele marite aflate la suprafata pielii, curata in siguranta si improspateaza delicat pielea uscata si sensibila. Calitatea antiseptica a apei de trandafiri poate lupta impotriva infectiilor usoare ale ochilor atunci cand este utilizata pentru curata ochii.

Medicina

Inca din antichitate, trandafirii au fost utilizati in medicina traditionala pentru proprietatile lor vindecatoare. Infuziile si decocturile din petale de trandafir sunt cunoscute pentru efectele lor calmante si antiinflamatorii, fiind folosite pentru a trata afectiuni precum anxietatea, stresul si inflamatiile. Vitaminele si antioxidantii se gasesc din abundenta in ceaiul de trandafiri. In plus, nu are calorii, cofeina sau zahar si contine vitamina E si vitamina C, doua dintre cele mai bune vitamine pentru sustinerea pielii sanatoase, in special atunci cand sunt combinate.

In medicina traditionala chineza, ceaiul din petale de trandafir se foloseste pe scara pentru a controla qi-ul sau forta vitala. Desi cantitati considerabile de petale de trandafir sunt procesate in ulei si apa, petalele lasate sa se usuce pot fi zdrobite si preparate ca ceai. Ceaiul din petale de trandafir poate calma durerile usoare de gat si deschide tuburile bronsice blocate, facandu-l deosebit de util pentru tratarea racelilor si gripei. Poate produce efecte de racire asupra corpului si poate reduce febra, impreuna cu eruptiile cutanate asociate. Ca diuretic usor, ceaiul din petale de trandafir este adesea recomandat in restabilirea echilibrului intestinal, fiind considerat un tonic digestiv, dar si ca un posibil tratament pentru oboseala, insomnii, depresie, simptome de menopauza si crampe menstruale, etc.

Gastronomie

Petalele de trandafir sunt folosite si in bucatarie pentru a adauga unicitate si o nota florala subtila preparatelor. Ele pot fi folosite pentru a aromatiza diverse deserturi, bauturi si mancaruri, precum gemuri, siropuri si salate. Unul dintre elementele cheie in bucatariile asiatice, in special in preparatele indiene si mughlai, este apa de trandafiri. Deserturile includ adesea petale de trandafiri, iar diverse feluri de mancare din Orientul Mijlociu folosesc adesea apa de trandafiri sau parfum. In Franta se folosesc petale de trandafiri pentru a face sirop de trandafiri.

Plante ornamentale

Cei mai multi trandafiri ornamentali nu sunt plante pure. Majoritatea acestor trandafiri sunt hibrizi crescuti initial pentru parfumul si frumusetea lor. Cultivarea trandafirilor ornamentali nu este o practica noua. Acest lucru se intampla de milenii, primele culturi fiind inregistrate in jurul anului 500 i.Hr. in China, Persia si tarile mediteraneene. La inceputul secolului al XIX-lea, imparateasa Josephine a Frantei a fost o mare sustinatoare a cresterii trandafirilor, si-a realizat o gradina imensa care exista si astazi, in Malmaison.

„Trandafirii sunt flori foarte populare si foarte frumoase. Din aceste motive sunt peste tot. Desi pot fi folosite ca si cadouri pentru diverse ocazii, sunt grozavi si pentru alte utilizari. Frumusetea unica le face flori excelente pentru a fi taiate, dar si plante ornamentale. Trandafirii produc un ulei senzational pentru producerea de parfumuri. Medicina si ale gastronomia beneficiaza si aceste flori minunate. Cu peste 13.000 de specii cunoscute, nu este surprinzator faptul ca aceste flori sunt atat de utile. In mod similar, atunci cand vine vorba de a oferi flori, majoritatea oamenilor aleg trandafiri sau cel putin includ cateva fire in buchetul de flori sau aranjamente florale pentru cadou. Acelasi lucru se intampla si cand vine vorba despre infrumusetarea caselor si gradinilor. Trandafirul este cea mai buna alegere indiferent de spatiul pe care il avem la dispozitie. Credem ca trandafirul merita sa fie cu adevarat rege in lumea florilor!.”

Trandafirii sunt una dintre cele mai frumoase flori si, avand in vedere gama larga de beneficii si utilizari, sunt cu adevarat flori versatile. Fie ca sunt folositi in parfumuri, medicina, bucatarie sau cosmetice, trandafirii raman un simbol al elegantei si rafinamentului, aducand bucurie si frumusete in viata cotidiana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului