Amenajarea gradinii

#idei creative #peluza #amenajarea casa

Amenajarea peluzei cu efort minim: 5 idei creative

Poate ca nu ai timpul sau rabdarea necesara pentru a deveni un maestru gradinar, insa poti apela la cateva idei creative pentru amenajarea peluzei, solutii ce nu necesita experienta, ci indemanare si vointa. Ideile pe care urmeaza sa ti le prezentam te vor inspira sa dai jos din cui manusile de gradinarit si sa-ti infrumusetezi peluza intr-un mod creativ.

Iata 5 idei creative pentru amenajarea peluzei cu efort minim:

1. Amenajarea peluzei cu pietre decorative si plante in ghiveci pentru gradina

Daca esti in cautarea unei idei ingenioase despre cum sa organizezi peluza, astfel incat sa adaugi un strop de culoare si sa realizezi un decor usor de intretinut, atunci poti realiza o amenajare de efect, cu ajutorul pietrelor decorative si al plantelor ornamentale.

Plantele in ghiveci sunt o alternativa potrivita pentru amenajarea peluzei, deoarece:

  • sunt disponibile intr-o varietate de specii;
  • sunt rezistente la intemperii;
  • rezista factorilor poluanti din mediul urban;
  • sunt preferate pentru amenajarile peisagistice in mediul industrial, datorita rezistentei lor;
  • necesita o intretinere minimala.

In ce priveste alegerea plantelor, cele scurte sunt preferate pentru astfel de amenajari, deoarece sunt mai usor de intretinut si de mentinut sanatoase.

Poti amplasa plante in ghiveci pentru gradina, iar la baza lor, poti realiza diferite forme din pietre decorative colorate. Alege pietre decorative in culori contrastante, pentru a maximiza efectul estetic. Atunci cand creativitatea si originalitatea merg mana in mana cu designul functional, peluza poate deveni un punct de atractie al gradinii tale.

2. Amenajarea peluzei cu mulci colorat si specii de flori variate

Peluza poate oferi un aspect primitor gradinii tale si poate contribui la crearea unui sanctuar inedit. Daca iti plac florile, te sfatuim sa plantezi specii diverse, care infloresc in anotimpuri diferite, chiar si iarna, sau care sunt mereu verzi. Acestea vor aduce un plus de culoare in gradina ta si te vor incanta cu frumusetea si parfumul lor.

Poti alege ghivece colorate, in care sa plantezi florile, iar pentru a delimita peluza de restul gradinii, poti imprastia mulci colorat in jurul ghivecelor cu flori. Alegand plantele si accesoriile potrivite, poti obtine un decor inedit.

3. Joaca-te cu formele si volumele - mizeaza pe arbustii ornamentali

O idee creativa pentru amenajarea peluzei ar fi sa te joci cu formele si volumele si sa plantezi arbusti ornamentali de diferite dimensiuni. Acestia necesita intretinere regulata, pentru a-si mentine forma si volumul. De asemenea, unele specii pot avea cerinte speciale de ingrijire si este recomandat sa te interesezi despre fiecare specie pe care intentionezi sa o plantezi.

Cu o frumusete ce rezista pe tot parcursul anului, arborii ornamentali au multe de oferit in peisajul gradinii. Indiferent ca esti in cautarea unor flori, a culorilor de toamna sau a unor fructe care sa mentina gradina interesanta in lunile de iarna, exista o multime de specii de arbori din care poti alege.

4. Amenajarea sustenabila prin metoda upcycling

Pe langa plantele in ghiveci sau arbustii ornamentali, poti realiza un decor inedit pe peluza, cu ajutorul unor obiecte care si-au pierdut functionalitatea initiala si carora le poti atribui o noua utilitate, in cazul nostru, o valoare estetica.

Astfel, prin ceea ce numim „upcycling”, o anvelopa deteriorata, vopsita intr-o culoare pastel, poate fi amplasata pe peluza, iar in interiorul acesteia poti turna pamant si, apoi, poti sadi un amestec de seminte de flori colorate.

5. Amenajarea peluzei cu piatra naturala

Piatra naturala poate fi utilizata in numeroase moduri pentru amenajarea peluzei. Poate fi vopsita si amplasata pe peluza sub forma unei delimitari sau poate fi folosita impreuna cu un adeziv special, pentru a construi cosuri din piatra, in care sa plantezi flori sau sa amplasezi plante in ghiveci.

O alta idee creativa ce implica utilizarea pietrei naturale de rau este sa alegi cateva pietre de dimensiuni mai mari, pe care sa le vopsesti in culori diferite si sa le aranjezi in forme haioase.

Aventura gradinaritului poate fi distractiva! Incepe cu amenajarea peluzei, punand in practica ideile pe care ti le-am prezentat mai sus. Poti alege sa te ocupi singur de asta sau sa ceri ajutorul unui peisagist, in ceea ce priveste alegerea plantelor potrivite. Cat despre design, posibilitatile creative sunt nelimitate, asa ca iti poti lasa imaginatia sa zboare. Rezultatul va fi o peluza amenajata pe placul tau.

Sursa foto: Shutterstock.com

 Advertorial


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului