Insa, aceste lalele sunt ocrotite prin lege si nu pot fi culese. Cei care fac acest gest risca amenzi usturatoare.
Romsilva atrage atentia turistilor asupra faptului ca aceste lalele infloresc, in aceasta perioada, in mai multe zone ale tarii. Lalelele sunt insa declarate monument al naturii, iar cei care le rup risca amenzi de pana la 7.500 de lei.
“SUNT OCROTITE DE LEGE SI NU AVETI VOIE SA LE RUPETI
Va rugam sa NU RUPETI FLORILE! Locul lor e in natura unde le puteti admira si fotografia daca doriti sa le pastrati ca amintire.
Laleaua pestrita a inceput sa infloreasca in mai multe locuri din tara si atragem, din nou atentia asupra faptului ca aceasta este o floare rara si protejata.
Laleaua pestrita, Fritillaria meleagris, este declarata monument al naturii si este monitorizata si protejata permanent de specialistii Romsilva. Laleaua pestrita se regaseste in Romania in zone umede din judete precum Bistrita Nasaud, Gorj, Cluj, Timis, Brasov, Botosani, Vaslui, Suceava si nu numai. Infloreste o singura data, de la sfarsitului lunii martie, pana in aprilie si durata de viata e aproximativ o saptamana.
Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsa intre 3.000 si 7.500 de lei
Laleaua pestrita infloreste in aprilie sau mai, floarea avand un motiv cadrilat, in variante de rosu spre purpuriu. Planta poate atinge inaltimea de 40 de centimetri si creste in zone ierboase, in luncile raurilor, pana la altitudini de 800 de metri.
FOTO: facebook.com/RnpRomsilva