Orezul este un aliment de baza pentru foarte multe feluri de mancare. Fiind un ingredient versatil acesta poate fi preparat intr-o multime de moduri. Trebuie oare spalat inainte de a fi gatit?
Expertii in bucatarie sustin ca prespalarea orezului reduce cantitatea de amidon provenita din boabe. Poti vedea acest lucru in apa de clatire tulbure. Studiile au aratat ca este amidonul liber (amiloza) de pe suprafata bobului de orez, produs de procesul de macinare.
Exista si feluri de mancare unde spalarea orezului este evitata, cum ar fi risotto, paella si orezul cu lapte.
Nu toate tipurile de orez reactioneaza la fel in contactul cu apa
Potrivit unui studiu recent, in care au fost analizate trei tipuri de orez diferite de la acelasi furnizor, s-a stabilit ca procesul de spalare nu a avut niciun efect asupra duritatii bobului si nici a consistentei lipicioase. A fost vorba despre tipurile de orez glutinos, orezul cu bob mediu si orezul Jasmine.
Cercetatorii au demonstrat ca "priza bob la bob" nu se datoreaza amidonului de suprafata, ci mai degraba unui amidon diferit, numit amilopectina, care curge din boabele de orez in timpul procesului de gatire.