Sfaturi culinare

#spalare orez # fierbere orez #orez

Spala intotdeauna orezul inainte de a-l gati! Iata de ce este important acest pas

Multe gospodine decid sa gateasca orezul direct, fara sa il mai spele. Motiveaza acest lucru ptin faptul ca fierberea distruge toti microbii. Adevarul este insa altul. Orezul, fasolea, arpacasul sau oricare alta cereala trebuie trecuta pe sub jetul de apa inainte de gatire.

Orezul este un aliment de baza pentru foarte multe feluri de mancare. Fiind un ingredient versatil acesta poate fi preparat intr-o multime de moduri. Trebuie oare spalat inainte de a fi gatit?

Expertii in bucatarie sustin ca prespalarea orezului reduce cantitatea de amidon provenita din boabe. Poti vedea acest lucru in apa de clatire tulbure. Studiile au aratat ca este amidonul liber (amiloza) de pe suprafata bobului de orez, produs de procesul de macinare.

Exista si feluri de mancare unde spalarea orezului este evitata, cum ar fi risotto, paella si orezul cu lapte. 

Nu toate tipurile de orez reactioneaza la fel in contactul cu apa

Potrivit unui studiu recent, in care au fost analizate trei tipuri de orez diferite de la acelasi furnizor, s-a stabilit ca procesul de spalare nu a avut niciun efect asupra duritatii bobului si nici a consistentei lipicioase. A fost vorba despre tipurile de orez  glutinos, orezul cu bob mediu si orezul Jasmine. 

Cercetatorii au demonstrat ca "priza bob la bob" nu se datoreaza amidonului de suprafata, ci mai degraba unui amidon diferit, numit amilopectina, care curge din boabele de orez in timpul procesului de gatire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare