Sfaturi culinare

#bautura #sfaturi culinare #pahare

Pahare potrivite pentru diferite tipuri de bauturi

Daca vrei sa organizezi o masa la tine acasa, trebuie sa stii sa servesti bauturile in paharele potrivite. Este considerata o lipsa de respect pentru invitati servirea bauturii in pahare nepotrivite! Invata sa recunosti si sa combini corect bauturile din bar cu paharele din dulap!


Pahare sau cupe de sampanie

Paharul de sampanie este cel mai usor de identificat si retinut dintre toate tipurile de pahare. Se evidentiaza prin piciorul inalt, subtire din sticla si forma ingusta si alungita, conica sau cilindrica.

Forma acestui tip de pahar nu este intamplatoare. Permite bulelor de aer sa iasa rapid din sampanie, dar fara ca bautura sa isi piarda aroma si aciditatea.

Sampania mai poate fi servita si in clasicele cupe. Si cupele de sampanie au picior lung si subtire din cristal, insa in cazul lor, partea de sus nu este ingusta, ci are o deschidere larga. Forma este semisferica, asemanatoare unei farfurii plate.


Pahare de vin alb si rosu

Paharele de vin alb si rosu nu se servesc in acelasi tip de pahare. Diferenta dintre ele o face forma.

Ambele tipuri de pahare sunt la fel de inalte si au picior inalt de sticla. Insa cel de vin rosu are o deschidere mai larga si este usor mai bombat decat cel de vin alb, care se savureaza dintr-o forma mai alungita si mai ingusta.


Pahare de coniac sau whisky

Paharul de brandy sau coniac are o forma speciala. Este fabricat cu un picior foarte scurt din cristal. Cupa este globulara si bombata in partea de jos, iar deschiderea este ingusta.

Este o forma special conceputa pentru a favoriza prinderea paharului prin plasarea degetelor mare, mijlociu si aratator pe pahar, iar a celorlalte doua pe picior. Se pare ca aceasta prindere favorizeaza eliberarea treptata a aromelor delicate ale coniacului in timpul degustarii.

Whiskey-ul este un aperitiv care se poate servi si din pahare fara picior, dar nu foarte inalte, dar cu deschidere larga.


Pahare de apa

Paharele de apa nu trebuie sa lipseasca de pe nicio masa, indiferent ce alte bauturi se mai servesc.

Acestea sunt mari, inalte, cu deschidere larga si, cel mai adesea, cu forma cilindrica. Insa forma lor poate sa difere: pot fi sferice si alungite, usor conice etc. Cert este faptul ca ele sunt inalte, largi si nu au picior.



Sursa foto: idealhomegarden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului